Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Program
08.00 – 15.00 Floristická soutěž na téma „Zvířátka“ (náměstí Republiky)
10.00 – 11.00 Řazení průvodu u magistrátu města Havířova
11.00 – 13.00 Květinový průvod, „Karneval v ulicích Havířova“ – alegorické vozy, děti ZŠ, MŠ, dechové orchestry, brazilské tanečnice, brazilští bubeníci, čerti z Krampusu, obří loutka, velbloud, folklorní soubory, sportovní oddíly, mažoretky, kočáry s koňmi aj. (od magistrátu města směrem na náměstí Republiky)
10.00 – 22.30 Atraktivní kulturní program pod širým nebem, na dvou pódiích, atrakce a zábava pro děti, představení Europa Cup 2011 (náměstí Republiky)
10.00 Eva a Vašek – pěvecká dvojice se širokým pěveckým repertoárem
13.00 Slavnostní zahájení primátorem statutárního města Havířova
13.10 Vystoupení havířovských škol a souborů partnerských měst Havířova
15.00 Ukončení floristické soutěže a výzva občanům k hodnocení květinových soch
(Účastníci akce budou mít možnost sami rozhodnout o vítězné květinové soše.
15.00 – 18.00 Hodnocení, které bude probíhat vyplněním „soutěžního kupónu“ přímo na náměstí Republiky a vhozením do „anketní schránky“. Soutěžní kupóny jsou slosovatelné o Cenu primátora a Cenu Svazu květinářů a floristů ČR.)
15.40 Miro Šmajda – druhá ČeskoSlovenská SuperStar
16.50 Lúčnica – umělecký folklorní soubor ze Slovenska
18.10 MIG 21 – populární česká hudební skupina
19.00 Vyhlášení výsledků floristické soutěže a předání cen primátorem statutárního města Havířova (náměstí Republiky)
19.25 Petr Kotvald, Stanislav Hložek, Hana Zagorová – návrat slavného tria
21.00 Richi e Poveri – světoznámé pěvecké duo z Itálie
22.30 Ohňostroj k 55. výročí vzniku města
Vstup zdarma

Havířov v květech, 19. červen 2010

Letos zvířátka
Po loňském úspěchu květinových pohádkových postaviček bylo letos zvažováno, jaké téma přiláká zase takovou spoustu lidí. Zvoleno bylo „zvířátka“. Květináři a floristé, studenti zahradnických škol, tak budou mít za úkol vytvořit z dovezených květin cca dva metry vysoké sochy zvířátek. Přímo umělecká díla budou tvořena v sobotu 19. června 2010 na náměstí Republiky od 8 hodin. Odpoledne diváci svými hlasy rozhodnou o nejhezčím. Kromě tvorby deseti květinových soch se lze těšit na květinový průvod městem, přímo na květinový karneval. V něm pojedou kočáry tažené koňmi, květinově nazdobená auta různých rozměrů. Městem půjde obří loutka brazilské tanečnice, brazilští bubeníci, historičtí šermíři a čerti z Krampusu. Do průvodu budou zapojeny děti havířovských škol, sportovní kluby, obchodní společnosti, zájmové organizace, soubory. Zatraktivnění průvodu se povedlo díky mediálnímu partnerovi Rádiu Čas. Podtitulem průvodu je „Karneval v ulicích“. Průvod vyrazí od magistrátu města v 11 hodin. Od 13. hodiny se na náměstí Republiky budou bavit malí i velcí pod širým nebem. Je připraven bohatý kulturní program, který završí ohňostroj. Atraktivnost a přitažlivost letošního Havířova v květech je podtržena skutečností, že Havířov si připomíná 55. výročí svého založení.

Z historie
„Havířov v květech“ nikdy nebyl pouze velkým průvodem, kdy za velkého zájmu obyvatel města, jeho okolí, a vlastně díky televizním přenosům celé republiky, projely městem květinami nazdobená auta a prošly folklorní soubory, mažoretky a dechové kapely. Pokaždé se jednalo o cyklus akcí, soustředěných okolo prvního zářijového týdne. Tradice „Havířova v květech“ skončila v roce 1989 velkolepým korzem a v paměti účastníků zanechala nesmazatelné stopy.

Znovuzrozen po dvaceti letech
Po dvaceti letech, 20. června 2009, jako Fénix, „Havířov v květech“ znovu ožívá. Návrat tradice si vyžádali sami obyvatelé města. Květinová slavnost byla rozdělena na tři části. Floristickou, promenádní a doprovodnou. Den před jeho konáním bylo přivezeno patnáct tisíc řezaných a hrnkových květin, které byly použity na výzdobu vozů a tvorbu květinových soch. Původní „Havířov v květech“ dopoledne připomněl květinový průvod. Už po desáté hodině ulice lemovaly davy lidí, kteří si nechtěli nechat ujít ojedinělou podívanou. V době průvodu se centrum města zaplnilo téměř k nehnutí. Po 11. hodině středem města projely nazdobené automobily, kočáry, motorky, limuzíny, hasičské stříkačky, historická i novodobá, a multikáry. Vozidla vyzdobená květinami v podobě různých znaků nebo pohádkových postav se vydala Hlavní a Dlouhou třídou. Účastníky průvodu byly děti z mateřských, základních i středních škol, folklorní soubory, dechové orchestry, sportovní kluby, mažoretky, žongléři, bubeníci a další. Průvod měl přes dva tisíce účastníků, víc než dvacet alegorických vozů a zhlédlo ho na dvacet tisíc diváků.
Po dopoledním průvodu byla slavnostně odhalena dřevěná socha dívky. Vyrobil ji a daroval městu havířovský řezbář Čestmír Slíva speciálně u příležitosti „Havířova v květech“. (Socha je umístěna ve vestibulu magistrátu města.) Občané si ji pojmenovali „Královna květů“. Floristická část byla pojata jako velká prezentace květinové výzdoby. Konala se po celý den na náměstí Republiky. Floristické soutěže se zúčastnilo deset soutěžních týmů. Tyto týmy vytvářely sochy z květin na téma Pohádkové postavičky. O nejkrásnějším floristickém výtvoru se rozhodovalo veřejně, prostřednictvím hlasovacích lístků, kterých bylo rozdáno dva tisíce kusů. Nejvíc hlasů získal Krteček s autíčkem od aranžérů ze Střední zahradnické a zemědělské školy v Děčíně.
Na náměstí Republiky byl od 12 hodin připraven zábavní program pro děti i dospělé. Na pódiu se představily děti havířovských škol, folklorní soubory, a také hvězdy české hudební scény, jako např. Michal David, Dan Nekonečný a Maxim Turbulenc. S taneční show vystoupila hudební skupina Caribe. Pod širým nebem se bavil a tančil takřka celý Havířov.