Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Firma SANEX s.r.o. je výrobcem sympatických hasicích sprejů, které často bývají nejrychlejším účinným prostředkem proti začínajícím požárům. Sprej od SANEXu díky náplni vyvinuté společností DuPont patří ve své kategorii mezi nejžádanější. Je rozšířen po celém světě. Hasební schopnost potvrdila nezávislá zkušebna MPA Dresden, obdržel certifikát německé zkušebny TÜV i certifikát Česká kvalita. SANEX s.r.o. založil

Hasičina se musí dělat pořádně, říká Václav Mečíř


Ing. Václav Mečíř v roce 1994 a díky filosofii permanentní inovace z něho vybudoval silnou společnost, která nabízí nejmodernější produkty a technologie pro boj s požárem. Spolupracuje se společnostmi TYCO FIRE & SECURITY, MSA, PELI, POK, EURAMCO SAFETY, DELANNOY a dalšími předními výrobci.

V devátém vydání Všudybylu 2005 jsem interview s ředitelem TÜV International Ing. Janem Weinfurtem zahájil slovy obchodního ředitele Anenských slatinných lázní Dr. Theodora Štofiry, že " osobní kontakty škodí tomu, kdo je nemá." S Ing. Václavem Mečířem mě seznámil náš společný kamarád Honza Joza. Pane inženýre, jak moc doporučení a osobní kontakty způsobily, že jste se pustil do podnikání s protipožárním zbožím?
Řekl bych, že podstatně, a to i v rámci expanze na zahraniční trhy. Mám těsné vazby na Francii, kde jsem žil a pracoval řadu let. Tam jsem se v roce 1992 setkal s Američany z firmy PYROCOOL, kteří vymysleli převratnou hasební technologii a hledali partnera, který by ji dokázal prodávat v Evropě. Takže ač novinář, jsem se díky osobním kontaktům dostal k hasičským technologiím. Pak přibývaly nové produkty. Např. hasicí sprej PYROCOOL. Potom BLIZZARD a nové typy chemikálií. Na spolupráci s Američany navázala další, s chemickou společností DuPont. Je to zajímavá práce. Velmi mne na ní baví, že ji neděláme pouze v rámci České republiky. Za podstatný úspěch považuji, že jsme se s technologiemi, které jsme vyvinuli a vyrábíme, prosadili na americkém trhu. Lidé si totiž uvědomují, že na kvalitě námi nabízených produktů závisí životy, a proto na trh dodáváme pouze takové výrobky, na které je možné se vždy a v každé situaci spolehnout. Hasičina se musí dělat pořádně.

Na jakém principu fungují vaše hasební média?
Všichni vědí cosi o povrchovém napětí kapalin. Povrchové napětí je efekt, při kterém se povrch tekutin chová jako elastická fólie a snaží se dosáhnout co nejhladšího stavu s minimálním rozpětím a nejmenší energií. Čím větší je povrchové napětí, tím „kulatější“ je kapička kapaliny. Povrchové napětí má i obyčejná voda. Tím, že do ní přidáme látky, které povrchové napětí snižují – tenzidy, se začne chovat jinak. Díky přítomnosti tenzidu se voda rozptýlí do desetkrát až dvacetkrát větší plochy. Hašení čistou vodou bych mohl přirovnat k účinku zásahu jakéhosi vodního míče, který váže poměrně velký objem vody, avšak dopadne na malou plochu a zanechá malou stopu. Po přidání tenzidů má to samé množství vody ve formě jakési deky neskonale větší hasební účinek. V tom je smysl aplikace tenzidů.

Vyvážíte i do arabsky hovořících zemí.
Tomu rovněž výrazně napomohly osobní kontakty a doporučení. Obchodní partner mne loni pozval na setkání s jordánskou delegací. Rád jsem se zúčastnil, v delegaci byli přítomni i lidé z jordánského ministerstva civilní obrany, jež má, co se resortu protipožární ochrany týče, obdobné postavení jako Ministerstvo vnitra ČR u nás. Byl tam i náměstek ministra a byl velmi potěšen, že si na téma protipožární prevence, technologií a techniky mohl kvalifikovaně popovídat.

Cestovní ruch, coby byznys, se rozvíjí či upadá s bezpečností. V rámci oslav 150. výročí založení pražského hasičského sboru, jsem psal o konferenci a hasičském cvičení v hotelu Holiday Inn Prague Congress Centre. Generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky generálmajor Ing. Miroslav Štěpán i ředitel Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy plukovník Bc. Dalibor Gosman tehdy vyzdvihli preventivní tréninky zaměstnanců hotelu, používání vlastní profesionální požární jednotky, ideální koncept budovy a v neposlední řadě její technické vybavení.
Pro většinu procesů týkajících se poskytování služeb cestovního ruchu – transferů, stravování i ubytování – platí přísné a v rámci Evropské unie poměrně jednotné normy. Týkají se i vybavení budov. Obzvláště hotelů a rekreačních zařízení. Řada turistů ale cestuje individuálně. Rozdělávají ohně v přírodě, používají plynové a další vařiče, kempinková zařízení apod. Ve všech těchto případech existuje nebezpečí vzniku požáru. Staly se i extrémní případy. Např. v rámci pouti do Mekky poutníkům explodovaly plynové vařiče, na nichž si připravovali jídlo, a při následné panice zahynula spousta z nich. Co se týče individuální turistiky, určitě bych doporučil, aby každé auto i karavan byly vybaveny hasicím sprejem nebo přístrojem. Rozhodně se to vyplatí. Není to až tak velká položka. Hasicí sprej špičkové úrovně uhasí podobný oheň jako kilový práškový přístroj. Přístroj se dá pořídit kolem šesti set korun a hasicí sprej prodáváme do tří set korun. Čím více lidí má tuto věc ve voze, tím lépe. Bohužel jenom několik procent automobilů v Česku je vybaveno nějakým prostředkem k hašení. V Německu, kde jsou lidé disciplinovanější (hasicí přístroje rovněž nejsou v osobních vozech povinné), je jimi vybaveno dvacet procent vozů. Ostatně nejen auta, také málokterá česká domácnost je vybavena tzv. „home safety“ produkty, které v případě vzniku požáru výrazně zvyšují šanci na přežití. Když už nemohou začínající požár zlikvidovat, tak umožní bezpečně opustit zplodinami zamořený prostor po varování např. malého kouřového hlásiče.

A co se týče vybavování ostatních veřejných prostor a objektů protipožární technikou?
Aby mohl být nějaký objekt zkolaudován, musí být posouzen osobou odborně způsobilou na protipožární ochranu. Sleduje se řada aspektů. Větrání, protipožární nátěry a nástřiky, elektroinstalace, rozvody vody, počet hasicích přístrojů, hořlavost aplikovaných materiálů atd. Protipožární ochrana je nedílnou součástí stavebního řízení. Tato věc se bedlivě sleduje už od projektu. Ačkoliv to řeší zákon, neustále se naráží na problémy. Na diskotékové kluby, kde jsou špatné únikové cesty. Slyšíme o tragédiích ve Velké Británii, ve Švédsku i jinde. V každé zemi je jiná úroveň, ale dovolím si tvrdit, že u nás ve střední Evropě je požární ochrana staveb na dobré úrovni.

Když už jsme zabrousili do stavebnictví, jedním z nejvýznamnějších hráčů je Bovis Lend Lease, za jehož úspěchem stojí obrovský přínos českého inženýra pana Františka Lampla z Mikulova. Pro druhé vydání Všudybylu roku 2005 jsem s generálním ředitelem a předsedou představenstva české filiálky Bovis Lend Lease Ing. Petrem Paličkou dělal interview nazvané „Bovis Lend Lease – společnost sira Franka“. No, a vy jste se potkal s jeho synem.
Ano s Tomem Lamplem to bylo poprvé v roce 1990 v rámci československé účasti na Světovém ekonomickém fóru v Davosu. Vyprávěl mi příběh svého táty, kterého právě v tom roce Alžběta II., královna Spojeného království, povýšila do šlechtického stavu. Bylo to milé setkání. Naposledy jsem se s Tomem potkal loni v Praze. Takovéto osudy Čechů mne naplňují hrdostí i inspirací.



www.sanexfire.com