Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Francouzská restaurace ART NOUVEAUhostila bankety Grand Jour de Champagne

Francouzská restaurace ART NOUVEAU je typem prestižní výběrové restaurace vysoké kvality ve slohu pražské secese a je vysoce hodnocena mezi odbornou veřejností pro kvalitu kuchyně a neopakovatelnou atmosféru umocněnou jazzovou nebo živou klavírní hudbou. Tým kuchařů vede francouzský šéfkuchař Jacques Auffrays, který získával zkušenosti v michelinových restauracích ve Francii, Anglii a v Německu. Francouzská restaurace ART NOUVEAU je také prémiovým catererem prezidenta České republiky.
Jacquesi, chtěl jste být vždy kuchařem?
V mládí jsem přemýšlel, zda pracovat v kanceláři nebo se živit rukama, v sedmnácti letech jsem si začal uvědomovat, že kuchařina by mohlo být to správné povolání, kterému bych se chtěl věnovat.

Pamatujete si, kdy jste poprvé vstoupil do kuchyně?
V naší rodině se kuchařině nikdo nevěnoval a já sám jsem se v patnácti letech začal učit na automechanika. V té době jsem vůbec nepomýšlel na vaření. Během učení jsem dostal příležitost na týden vypomáhat kamarádovi v kuchyni. Tato zkušenost mne natolik ovlivnila, že jsem v sedmnácti letech přestoupil na kuchařskou školu ve svém rodném městě Nantes.

Jsou recepty převážně vaše vlastní?
Velmi rád čtu všechny národní kuchařky, ve kterých čerpám hodně inspirace. Recepty si následně upravuji dle své intuice. Kombinuji je s vlastními nápady. Vždy chci vycházet vstříc hostům a držet při tom svůj vlastní styl. Nabídnout pokrm s vyváženou chutí a cenou, aby host měl příčinu o svém kulinárském zážitku pohovořit se svými přáteli a vrátit se zpátky.

Jak jste ve Francouzské restauraci dlouho a co je u vás nového?
Od března tohoto roku. A co je ve Francouzské nového? Pořád se tu něco děje. Minulý týden skončil největší evropský champagne festival, jehož oba dva slavnostní banketové večery se konaly v naší restauraci. První večer jsem menu připravoval spolu s šéfkuchařem hotelu Mandarin Oriental Jiřím Štiftem a šéfkuchařem hotelu Radisson Blu Alcron Romanem Paulusem. Druhý večer pak už přímo se svými kolegy z Francouzské restaurace. Bylo zajímavé připravovat menu, jenž se mělo snoubit právě se šampaňským, které my, Francouzi, tolik milujeme. Připravujeme kurzy vaření francouzské kuchyně. Ke 100. výročí otevření restaurace (slavnostně otevřena na Silvestra 1911) rozšiřujeme její jméno na Francouzská restaurace ART NOUVEAU. Na příští neděli chystáme brunch, který pořádáme každou první neděli v měsíci, a také finalizujeme nabídku vánočního a silvestrovského take away, které nabízíme našim hostům, aby si odpočinuli od vánočního stresu.

Jaká je podle Vás česká kuchyně a které typické české jídlo máte nejraději?
Mám rád mastná jídla, a těch je v české kuchyni dostatek. Nejraději moravského vrabce, houskový knedlík a zelí. Nepohrdnu také svíčkovou anebo špekovými knedlíky. Z mé rodné země je pak mou nejoblíbenější omáčka Beurre Blanc, která pochází právě z Nantes. Nejlépe chutná v kombinaci s hovězím steakem, nebo se štikou či candátem.
Připravil Martin Kolář