Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Obchodně administrativní komplex Florentinum je součástí centra Prahy. Jeho obchodní pasáž je funkční komunikací pro pěší spojující živou obchodní ulici Na Poříčí s klidnými prostory piazzy a Desfourské zahrady a nově upravenou ulicí Na Florenci. Florentinum je největším administrativním projektem v Česku realizovaným v jedné fázi. Ztělesňuje novou filozofii developmentu v městské zástavbě. Na devíti podlažích v nejvyšším standardu třídy A-class nabízí 49 000 m2 hrubé kancelářské plochy, maximální efektivitu a flexibilitu prostorových dispozic umocněnou šetrnými technologiemi, podpořenými environmentální zelenou certifikací ve stupni LEED Gold. Má tři hlavní recepce s 24hodinovou ostrahou. Odpočinkové zóny pro nájemce i veřejnost. 7500 m2 atraktivních obchodních ploch na dvou podlažích s komplexní skladbou služeb pro každodenní život. Je dopravně výborně dostupné. V jeho blízkosti je sjezd ze Severojižní magistrály, díky které má přímé napojení na dálnici D1 a další dálniční tahy. V sousedství je vlakové Masarykovo nádraží a Ústřední autobusové nádraží Praha Florenc; stanice metra linek B, C Florenc a linky B stanice Náměstí Republiky; zastávky tramvají a autobusů městské hromadné dopravy a shuttle busu na ruzyňské letiště. Okolí Florentina disponuje kompletní infrastrukturou služeb.

Florentinum, Art of Business

Ing. Petr Palička

Florentinum je dvanáctým realitním projektem investiční skupiny Penta a naším prvním v České republice. Zároveň je vlajkovou lodí Penty a našich ambic být lídrem v kvalitě nabízených administrativně obchodních prostor. Je sebevědomým krokem, kterým naplňujeme svoji vizi v oblasti realitního podnikání – realizovat projekty vyznačující se výjimečnou architekturou a nejvyšší kvalitou v celosvětovém srovnání. Poselstvím vetknutým do projektu Florentinum překračujícím staletí je Art of Business – Umění obchodu. Realizace tohoto výjimečného prostoru inspirovaná historií místa, světlem a lidskou dovedností demonstruje kontinuitu v nadčasové architektuře Prahy, vycházející z renesanční tvo­řivé vyspělosti a umění obchodovat.

S ředitelem divize Real Estate společnosti Penta Investments Ing. Petrem Paličkou se potkáváme 25. ledna 2012 v Praze v konferenčním centru Černá labuť na tiskové konferenci, na níž Penta Investments představila svůj nový projekt, a to revitalizaci bloku budov mezi ulicemi Na Florenci a Na Poříčí proti pražskému Masarykovu nádraží.
Ano, veřejnosti jsme tu dnes představili projekt administrativního centra s retailovým zázemím, který jsme nazvali Florentinum. Jedná se o pozemky, na nichž do nedávna stály budovy České typografie a předtím Rudého práva. Tato zástavba sestávala z pěti traktů – tiskáren, skladů a administrativního zázemí o rozloze zhruba půldruhého hektaru. Patří k nim i historický dům Na Poříčí. Demolicí objektů, kromě historické budovy, kterou budeme rekonstruovat, jsme v centru Prahy získali parcelu, nabízející unikátní možnosti využití. Rozhodli jsme se, že na tomto místě, které je významné i z hlediska historie, vybudujeme nejmodernější administrativně obchodní palác v Praze, na úrovni nejšpičkovějších administrativně obchodních komplexů západní Evropy. K pronájmu v něm nabídneme na třiačtyřicet tisíc metrů čtverečních čisté kancelářské plochy a na šest a půl tisíce metrů retailových ploch. Současně toto doposud nepřístupné a do značné míry zdevastované území mezi ulicemi Na Poříčí a Na Florenci otevřeme pro veřejnost. Uvnitř budovy bude piazza (italsky náměstí), jak ji nazývají architekti. Něco podobného jako v areálu Slovanského domu v Praze Na Příkopech. Bude tam zeleň včetně vzrostlých stromů, lavičky apod. Současně dojde k obnově bývalé vznosné Desfourské zahrady – pozemku veřejnosti dlouho nepřístupnému, náležejícímu k paláci Maxmiliána hraběte Desfourse v ohybu ulice Na Florenci. Za předchozího režimu byla zahrada zničena. Bylo na ní a pod ní vybudováno parkoviště Rudého práva. Takže tato zahrada bude obnovena a zpřístupněna. Kromě administrativních a obchodních prostor tedy Prahu obohatíme ještě o dvě veřejná prostranství – dva tisíce čtverečních metrů zrekonstruované zahrady a zhruba tři tisíce metrů piazzy.

Proč jste objekt pojmenovali Florentinum?
Dlouho jsme přemýšleli jak palác pojmenovat, aby jméno evokovalo příběh místa, kde se nachází. Rozhodli jsme se navázat na slavnou epochu Karla IV., kdy si tady, před pražskými hradbami, zřídili svá ležení florentští kupci, řemeslníci a umělci. A současně použít podobně tvarovaný název jako jsou jména některých historicky významných objektů. V případě vědy, Klementinum – sídlo Národní knihovny České republiky. V případě múzických umění, Rudolfinum – sídlo České filharmonie. Karolinum v případě Univerzity Karlovy. Rádi bychom, aby obdobně významná role ve sféře byznysu připadla Florentinu. Ostatně jedna z verzí, která nám připadá velmi pravděpodobná, uvádí, že se této části Prahy říká Florenc právě proto, že tu Florenťané rozvíjeli obchod. A protože jsme se rozhodli stavět na této šest sedm set let staré tradici, doplnili jsme jméno Florentinum podtitulem „Art of Business – Umění obchodu“. Věříme, že se ve Florentinu budou scházet špičky byznysu. Že tu pracovníci renomovaných firem naleznou kvalitní zázemí. Že se v těchto vysoce reprezentativních prostorách na dobré adrese budou setkávat a dělat obchody nejen mezi sebou, ale i s těmi, kteří budou do Prahy přijíždět za obchodem.

Business travel – setkávání se a osobní jednání lidí – hraje v byznysu klíčovou roli, a tedy i dopravní dostupnost. A to jak individuálními, tak hromadnými dopravními prostředky. V tomto je Florentinum naprosto unikátní.
Každé umístění stavby má své výhody a nevýhody. Florentinum má o hodně víc výhod. Mezi ty úplně hlavní se řadí dopravní dostupnost. Žádný další administrativně obchodní komplex v centru Prahy nemá srovnatelnou. Jsme na dvou stanicích metra a na dvou linkách metra. V blízkosti tří stanic několika linek tramvají. V bezprostředním sousedství je Masarykovo nádraží, přes nějž denně přijíždí do Prahy za prací na padesát tisíc lidí, i Ústřední autobusové nádraží Praha Florenc. A kolem vede pražská Severojižní magistrála, která má sjezd na Florenci. Takže do Florentina se lze velmi dobře dostat hromadnou i individuální dopravou. V jeho suterénu bude dostatečné množství parkovacích míst jak pro nájemníky, tak i pro návštěvy. Zároveň, jako podmínka pro získání environmentálního certifikátu LEED Gold, tu bude zázemí s šatnami pro ty, kteří sem přiběhnou nebo přijedou na kole či koloběžce. Aby si je měli bezpečně kde odložit, kde se osprchovat a převléknout.

Jaké další služby ještě Florentinum nabízí nájemcům?
Naším prvořadým úkolem je zajistit jim perfektní pracovní prostředí, v němž se budou oni, jejich zaměstnanci a návštěvy cítit příjemně. Tzn., budou tam mít dostatek čerstvého vzduchu a světla a veškeré služby (což se může jevit jako samozřejmost, leč v řadě administrativně obchodních komplexů tomu tak není). To je naším prvořadým úkolem. Dalším je poskytnout jim mimopracovní zázemí. Proto je ve  Florentinu mimo kanceláří i prodejny několik restaurací, kantýna, rychlá občerstvení atd. Chtěli bychom, aby kromě základních obchodů s komplexní skladbou služeb pro každodenní život typu drogerie, potraviny tam byly i služby, jako je prádelna, čistírna, kadeřnictví, možná i pošta a školka. Obzvlášť v dnešní době je důraz na kvalitní péči o děti předškolního věku výraznou prioritou jejich rodičů. Bohužel, stát tuto pro socializaci člověka rozhodující životní etapu populace hodně zanedbává. Školka s vysoce kvalifikovaným personálem je tedy věc, o které vážně jednáme. Už jsem se zmínil, že budova Florentina je certifikována mezinárodním certifikátem pro ekologické stavby LEED Gold. Bude ekologicky šetrná a energeticky úsporná. Lidem a firmám bude kromě vysokého uživatelského komfortu skýtat zdravé prostředí. O tom, jak moc si investiční společnost Penta Florentinum považuje, také svědčí, že sem, z rovněž vysoce reprezentativní adresy – Praha 1, Na Příkopě 6 – přenese své sídlo. S potěšením mohu konstatovat, že jsme už svým záměrem stěhovat se do této budovy inspirovali řadu dalších renomovaných firem.

Pronájmy:
Miloš Kocián – Project Manager
tel.: +420 225 101 167
mobil: +420 737 205 563
e-mail: kocian@pentainvestments.com
info@florentinum.cz