Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Firmy by si měly najmout cateringovou společnost podle toho, jakou, jakou chtějí u svých hostů vzbudit odezvu, říká Sanjiv Suri

Zátiší Catering Group

reprezentuje novou a dynamickou éru v gastronomii. Je jednou z předních gastronomických skupin v Evropě. Provozuje tři luxusní restaurace v historickém centru Prahy a cateringovou společnost. Jejím zakladatelem a prezidentem je pan Sanjiv Suri. Zátiší Catering Group se specializuje na gastronomické zajištění gala večeří, rautů, bufetů, tematických večírků a koktejlů na místech dle přání zákazníka. Byl exkluzivním dodavatelem cateringu gala večeří „hlav států“ pražského summitu NATO 2002. Skupina byla v oborové kategorii „cestovní ruch“ v rámci Českých 100 nejlepších za rok 2003 vyhlášena jako nejlepší provozovatel cateringových a restauračních služeb v České republice. Od listopadu 2004 je pak generálním cateringovým partnerem Kongresového centra Praha.

Restaurace V Zátiší
(dříve Vinárna V Zátiší) se za 15 let své existence stala nedílnou součástí pražské scény. V roce 1996 byla oceněna v restauračním průvodci Egon Ronay's Seagram Guide titulem „Nejlepší restaurace střední a východní Evropy“ a v roce 2001 vyhlášena průvodcem Gurmán „Nejlepší restaurací v Praze“. Nový interiér restaurace vytvořila známá česká designérka Barbora Škorpilová. Inspirací jí bylo jméno restaurace „V Zátiší“, které evokuje představu malířského ateliéru, jehož atmosféru designérka citlivě vystihla. Stylizovaný malířský stojan, naskládaná knihovna, sádrové modely květin, létající svíčky, gradientní výmalba, obrazy zátiší atd. Zároveň restaurace založila vlastní sbírku českých zátiší, a hosté zde mohou, vedle reprodukcí, vidět i originály.

Restaurace Bellevue
je čerstvě po rekonstrukci a špičkovou mezinárodní kuchyni nabízí spolu s neopakovatelným výhledem na panorama Pražského hradu a Karlův most. Americký The New York Times ji charakterizoval: „Jasná špička současné scény v Praze“. Své hosty přivítala koncem srpna po dvouměsíční rekonstrukci zbrusu novým interiérem vytvořeným předními českými designéry Rony Pleslem a Barbarou Hamplovou. Novému interiéru restaurace Bellevue, který je propojením noblesy a uvolněné metropolitní ležérnosti, vévodí skleněné objekty z převážně uranového skla z dílny Rony Plesla. Na tvorbě menu restaurace se podílel jeden z nejlepších světových šéfkuchařů Ital Carlo Bernardini, který na celém světě otvíral kuchyně hotelů sítě Four Seasons. Kuchyň restaurace Bellevue je již čtyři roky pod taktovkou Petra Bureše.

Restaurace Mlýnec
(dříve Mlýnec Food Festival) je nejmladší restaurací společnosti Zátiší Catering Group s vyhlášenou mezinárodní kuchyní Marka Purkarta, který jako první český šéfkuchař již třikrát získal prestižní ocenění Michelin Bibendum (vynikající kvalita za rozumnou cenu). Je pravým místem pro příjemnou večeři na zahrádce s exkluzivním výhledem na Karlův most. Kapacita restaurace je 194 míst u kulatých stolů, 220 u klasických stolů, 250 osob při rautovém uspořádání a 300 osob v případě koktejlu.

Cateringová divize Zátiší Catering Group
V listopadu 2004 se stala Zátiší Catering Group generálním cateringovým partnerem Kongresového centra Praha. O rok později byla otevřena nová cateringová lokalita ZOOM – Unique Place. Tento unikátní, variabilní prostor dokáže pokrýt poptávku po nejrůznějších typech speciálních akcí a večírků pro sto až tisíc osob. Moderní interiér, ve kterém se snoubí sklo s nerez materiály, splňuje náročné požadavky na vzhled a funkčnost prostoru. Od října 2005 Zátiší Catering Group provozuje kavárnu Park Café v blízkosti nákupního centra Chodov, kde v rámci konceptu Fresh & Tasty nabízí výběr čerstvých salátů, quichů, dezertů aj. V téže oblasti v červnu 2006 otevřel další středisko – The Club House a další ze svých Fresh & Tasty provozů bude mít na pražském letišti.

Zátiší Club
je program odměňující stálé zákazníky. Byl založen v roce 1995 jako věrnostní program pro milovníky dobrého jídla a pití. Členstvím v klubu zákazník získává řadu výhod v restauracích Zátiší Catering Group: Bellevue, Mlýnec a V Zátiší, jako např. zvýhodněné ceny služeb, přednostní rezervace oblíbeného stolu, zdarma láhev vína nebo odvoz domů. Každý nový člen klubu získá welcome balíček s dárkem.

V souvislosti s hlavním tématem desátého vydání jsem si dovolil oslovit prezidenta Zátiší Catering Group, kterým je pan Sanjiv Suri. A to nejen proto, že oblast jeho podnikání s hlavním tématem souvisí. Zátiší Catering Group totiž patří ke gastronomickým lídrům České republiky. Spolu s luxusními restauracemi v historickém centru Prahy provozuje i cateringovou společnost.
Pane Suri, proč jste se rozhodl podnikat v České republice? Respektive, je Česko dobré místo pro podnikání ve špičkové gastronomii?

Na začátku 90. let jsem přijel do České republiky, zamiloval jsem si Prahu, a protože gastronomie je mojí láskou také, a v té době nebyla na úrovni, jakou jsem znal ze zahraničí, zkusil jsem tady své štěstí.

Posláním Všudybylu není být snůškou inzerce kamuflovanou odborností, ale šířit osvětu, že cestovní ruch je hospodářské odvětví, které do daného místa, města, kraje či země umí přivádět lukrativní spotřebitele odjinud. Poučovat poučené (profesionály cestovního ruchu) o tom, že je to užitečný a společensky prospěšný byznys, by bylo „nošením sov do Syrakus“. Proto je Všudybyl zhruba z padesáti procent distribuován směrodatným lidem s vysokými rozhodovacími pravomocemi mimo branži cestovního ruchu. Z pohledu vaší firmy je tuto cílovou skupinu možno definovat jako firemní klientelu. Proč by tito zákazníci měli využívat služeb špičkové cateringové společnosti? Jaká pozitiva jí to může přinést pro její byznys? A naopak, jakým rizikům se vystavuje, najme-li si někoho, kdo v cateringu hraje třetí ligu?
Má-li být zajištěn úspěch akce, pak catering a program jsou tím základním. Láska prochází žaludkem, a tak je to i se spokojeností klientů a jejich partnerů a zákazníků. Našimi klienty jsou proto společnosti a jednotlivci, kteří si zakládají na motivaci zákazníků a zaměstnanců. Každá akce by měla být zorganizována tak, aby ti, pro které je pořádána, cítili, jak moc si váží jejich přízně či partnerství. Takoví zákazníci, kteří sdílejí tuto základní klíčovou myšlenku, jsou našimi stálými zákazníky. Zaplatit někdy o něco málo více musí být chápáno jako dobrá investice, která se časem rozhodně zúročí. Každý, byť malý detail totiž při konečném zúčtování hraje roli. Firmy by si proto měly najímat takové cateringové společnosti, které jsou schopny poskytnout takovou hodnotu, jakou chtějí u svých hostů vzbudit odezvu. Především pak caterery, kteří mají renomé a dostatek zkušeností. Ale nejen gastronomických. I praxi z organizování akcí, produkce atd. Caterery, kteří disponují širokými technickými možnostmi, dostatkem kvalitního a dobře školeného personálu, širokým výběrem inventáře pro různé typy akcí atd.

Souhlasíte, že gastronomie je umění?
Samozřejmě! Všimněte si, jak musí naši kuchaři a cukráři zapojit fantazii a svůj um, aby to, co servírujeme hostům, bylo nejen chutné (což se očekává), ale i lahodné pro oko.

Mohl byste představit podniky Zátiší Catering Group?
Restaurace Zátiší je díky svým různým interiérům restaurací mnoha tváří. Nachází se v centru Prahy v klidné oblasti Betlémského náměstí. Její velkou předností je intimní atmosféra a to, že je disponována do několika menších místností. Navíc, hosté mají možnost skrze velké prosklené okno nahlížet do „dílny“ našich šéfkuchařů. Restaurace Bellevue nabízí mezinárodní kuchyni a nový elegantní interiér. Především ale nezapomenutelný výhled na Pražský hrad. I ona bude disponovat prosklenou stěnou umožňující hostům sledovat práci kuchařů. Šéfkuchař naší další krásné restaurace u Karlova mostu Mlýnec získal 3× ocenění „Michelin Bibendum“. Je to skvělý prostor pro realizaci party až pro 300 osob. Cateringová společnost Zátiší Catering Group zajišťuje vše od cateringových akcí pro malé skupiny až po velké galavečeře a kongresy. Slavíme s ní úspěchy i v zahraničí. Především v Rakousku, Maďarsku a na Slovensku. Cateringová lokalita ZOOM – Unique Place, což je naše nová cateringová lokalita, je jedinečným místem pro realizaci večírků a setkání jakéhokoliv charakteru s nádherným výhledem na panorama Prahy. Provozovny konceptu Fresh & Tasty – Park Café v Praze 4 – Chodově, The Club House a vbrzku nově otevíraná pobočka v Praze na letišti nabízejí saláty dle vlastních receptur, quiche, sendviče za přijatelné ceny, a to i pro drobné firemní cateringy.

Jaké trendy nastoluje současná gastronomie?
Takové, které jsou ovlivněné zejména zdravým životním stylem, dálně východní a středomořskou kuchyní. Ale neustále se mění a zřejmě se budou měnit stále rychleji. Zdá se, že i u nás odeznívá doba přeplněných talířů, kdy měl host restauraci za dobrou, pokud tam podávali tak velké porce, že je sotva mohl sníst. Současným trendem jsou miniporce. Zdravější a lehčí jídla. Do České republiky přicházejí nová světová vína. In jsou degustační menu spolu s vhodně doladěnými víny. Ve sféře velké gastronomie je čím dál více ceněn pružně reagující bezchybný servis přizpůsobený současnému životnímu stylu, jehož jedním ze základních přikázání z pozice hostů je: „neplýtvej mým časem“. Mezi další taková se jistě řadí: „pamatuj si, kdo jsem“, „nabídni mi hodnotu“ a „přizpůsob mi své služby“. To vše se pochopitelně odráží v práci Zátiší Catering Group. Reagujeme na zvýšený zájem o „casual dining“. Na to, že tomu, jít na oběd, na večeři nebo pozvat obchodní partnery na snídani, se vrací punc společenské události, a že se jídlo stává módní záležitostí. Díky stoupající životní úrovni v České republice rodiny v daleko větší míře místo domácího vyváření jdou na oběd nebo na večeři do restaurace nebo využívají služeb Take Away restaurantů a lepších cateringových firem. Čím dál výraznější roli v naší branži hraje obsluhující personál a lidské zdroje vůbec. Jak jsem už řekl, souhlasím s vámi, že gastronomie je umění. Ostatně historicky na území Českého království, Moravského markrabství a Slezského vévodství kuchařina patřila mezi svobodná umění. Byla uměleckým cechem. Ale nejen úroveň kuchyně záleží na lidech. Pokud je host konfrontován s nevstřícnou, neprofesionální obsluhou na „place“, může být umění cukrářů a kuchařů sebelepší, ale on už pravděpodobně příště nepřijde. Jedním z hlavních úkolů managementů gastronomických podniků tedy je, vedle ekonomického řízení, volby a realizace správné obchodní strategie, permanentní práce s lidmi. Zajištění profesního růstu výrobního a obsluhujícího personálu. Tréninky, školení, vysílání zaměstnanců na profesní oborové soutěže a především pak optimální motivace, protože s rostoucí životní úrovní a konkurencí na českém trhu bude klient stále náročnější. Hlavním posláním Zátiší Catering Group tedy je vytvořit prostřednictvím svých služeb dokonalou kombinaci perfektního servisu, výborného jídla a nezapomenutelné atmosféry, aby hosté z našich restaurací a cateringových akcí odcházeli plni gastronomických a estetických zážitků.

www.zatisigroup.cz