Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Finále soutěže GASTRO JUNIOR BRNO 2001

Proč Národní federace hotelů a restaurací ČR participuje na soutěži Gastro junior Brno 2001 jsem se zeptal člena Výkonného výboru Ing. Františka Bači.
Gastronomie v posledních letech zaznamenala celou řadu změn a trendů, které bychom rádi promítli i do naší praxe. Proto NFHR podporuje takové soutěže a odborné akce, které jsou správnou cestou, jak se udržet ve světové elitě. V této souvislosti bych rád podtrhl význam otázky, které zazněla při vyhlašování výsledků: „Kde mizí mladí odborníci, kteří se soutěže účastní ?“ Při těchto soutěžích totiž mladí odborníci ochutnávají význam a kouzlo prestiže oboru, což by mělo vést k tomu, aby se místa kuchařů, cukrářů a číšníků v praxi více obsazovala mladými lidmi, kteří by měli tvořit základ české moderní gastronomie.
 
Obchodního ředitele akciové společnosti Brněnské výstavy a veletrhy Ing. Břetislava Fabiána jsem požádal o krátké vyjádření, proč jeho společnost podporuje Gastro junior Brno 2001.
Gastro junior Brno je soutěž, která si během 7 ročníků našla pevné místo v rámci mezinárodních gastronomických veletrhů. Soutěží zde finalisté z krajských kvalifikací. Jsou zde nejlepší z nejlepších v oborech kuchař, cukrář, číšník – servírka. Jsou to lidé, kteří budou v příštích letech hrát rozhodující roli na straně poptávky. Budou určovat, od koho a jaká zařízení budou v jejich vlastních podnicích či popř. v mezinárodních hotelích. Budou nakupovat vybavení, což úzce souvisí s gastronomickými veletrhy. Se Salimou z pohledu surovin, s Intecem, co se týká vybavení restaurací a kuchyní atd. Naše akciová společnost BVV, coby servismané, chce touto formou napomoci oborům a vystavovatelům v uzavírání příštích obchodů.

To, jaké se už nyní dělaly obchody ilustruje výpověď Ing. Pavla Maláče majitele firmy Pavel Maláč.
Inteco se letos poprvé konalo v pavilonu V. My všichni, kteří zde pravidelně vystavujeme, jsme měli obavy z nízké návštěvnosti, už proto, že máme poměrně široký sortiment strojů a zařízení pro vybavení cukráren, gastronomických provozů, obchodů a pekáren. Návštěvnost byla úžasná. Obchody, které jsme tady uzavřeli (denně řádově v milionech korun), předčily všechna očekávání.

Marka Svobody, šéfa gastronomické divize pro Česko a Slovensko společnosti NOWACO jsem se zeptal: proč NOWACO figuruje mezi hlavními sponzory?
Proč podporujeme mladé kuchaře a cukráře? Je to náš vklad nejen do jejich, ale i do naší budoucnosti. Oni jsou též perspektivou firmy NOWACO. Je velmi pravděpodobné, že až nastoupí do praxe, budou požadovat vysoce kvalitní suroviny a že už budou mít zažito, kdo je jim schopen přesně takové dodat. NOWACO nejenom, že do České republiky dováží produkty ze severských moří. Snažíme se hlavně zásobovat retailový a gastronomický trh co nejširším výběrem potravin, jak mražených, tak chlazených. Již 3 roky do Česka dovážíme chlazené mořské ryby, což je nejtěžší logistická část, kterou jakákoliv firma v našem oboru musí zvládat. A že se nám to daří, ilustruje skutečnost, že se nejen v tomto ročníku, ale i v příštích se budeme podílet na motivaci mladých nadějí české gastronomie.