Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Fantastický efekt Lázní Smrdáky

Pětiměsíční koncert, který Danubius Hotels Group předvedl ve svých lázních v Piešťanech při rekonstrukci domu Danubius Health Spa Balnea, o níž informovalo minulé vydání Všudybylu, to bylo něco až neuvěřitelného. Tímto konstatováním jsem 12. května 2014 zahájil rozhovor s ředitelem akciové společnosti Slovenské liečebné kúpele Piešťany, a. s., panem Klausem Pilzem.
Ano, tahle velkoryse pojatá rekonstrukce byla i velmi nákladná, avšak dnes díky ní Danubius Hotels Group disponuje jedním z nejmodernějších rehabilitačních a lázeňských center v Evropě. Tak skvěle koncipované a vybavené zařízení nenajdete ani v Rakousku. Jsou v něm instalovány nejmodernější přístroje pro rehabilitaci po výměně kyčelních a kolenních kloubů a rehabilitaci ostatního pohybového aparátu. Na ergoterapeutickém pracovišti máme i běžně vybavenou kuchyňku a automobil pro trénink každodenních úkonů. Pro dobrou orientaci hostů jsme ordinace lékařů sestěhovali do společného sektoru a vybavili vlastní recepcí. Lékaře tak máme přímo v balneoterape­utickém centru, takže můžeme vyšetření hostů pružně časovat. Probíhá tak plynuleji a čekání před ordinacemi je kratší. Nejenom lázeňští hosté, i lidé z ulice pak mohou využívat služeb nového fitness centra Danubius Premier Fitness, jehož plochu jsme rozšířili na tři sta čtverečních metrů a doplnili vlastní recepcí. Návštěvníci fitness mohou také do sauny s unikátními sprchami a odpočívárnou a do bazénu a na vodní velocipédy. Loňské hospodářské výsledky motivovaly akcionáře k souhlasu s dalšími investicemi. Takže chystáme projekty na rekonstrukce dalších objektů.

Otevření Danubius Health Spa Balnea se účastnila i slovenská paralympijská reprezentace.
Spolupráce s naší národní reprezentací si moc vážíme. Jako motivaci k maximálním výkonům máme pro tyto sportovce nastaveny jisté odměny. Za zlatou medaili od nás dostávají voucher na pobyt v Danubius Health Spa Resort Thermia Palace. Za stříbrnou je pobyt v Danubius Health Spa Resort Balnea Esplanade Palace a za bronzovou v Spa Hotel Grand Splendid, vždy pro dvě osoby na čtrnáct dní. A aby byli paralympionici opravdu úspěšní, připravují se na závody právě u nás. Pohybují se mezi ostatními hosty, povídají si s nimi… Jsou tu plně integrovaní. Speciálně pro ně tu pořádáme v parku slavnost, na níž po každých paralympijských hrách vyhlašujeme jména slovenských medailistů.

Slovenské liečebné kúpele Piešťany jsou nejen léčebným zařízením, kde odborně zdatní lidé, minerální voda a bahno zázračně navracejí zdraví. Jsou i oblíbeným místem dovolených, regeneračních a relaxačních pobytů české klientely, a nejen té české.
Ano, Češi mají naše lázně hodně rádi. Příjemné prostředí Kúpeľného ostrova, města a jeho okolí a pověst blahodárně působících přírodních léčivých zdrojů je motivuje přijíždět právě do Piešťan. Není tedy divu, že padesát procent hostů už u nás bylo minimálně podesáté anebo víckrát. U arabské klientely máme velký úspěch s naším Slim Life Programem, ale také s rehabilitačními procedurami. Připravujeme spolupráci s několika nemocnicemi nejen tady ze Slovenska, ale i z Rakouska – z Vídně a jejího okolí, a budeme pomáhat jejich pacientům. Nejen že tu budou rehabilitovat po invazivních zákrocích, ale budeme je tu na ně taky připravovat. Množství lidí, kteří potřebují takovouto pomoc, je velké. Nicméně bohatá ruská klientela v čím dál větším počtu létá nechat se operovat do Ameriky, do Izraele, popř. do Německa a Turecka, což o ni ochuzuje zbytek evropského trhu. Pokud nebudeme dost agilní, zažijeme její pokles. A lákat ji na beauty &wellness, což je trend, který razí mnohá západoevropská sanatoria? Ten nabízí kdekdo. Každý hotel má něco z beauty & wellness. V rámci naší nabídky je to doplňkový produkt, který má host možnost si dokoupit, aby jím vyplnil čas mezi léčebnými procedurami, pokud se na to cítí. U nás, v Piešťanech, je na prvním místě medicínská kompetence.

Jako významná lázeňská společnost jste i nositeli místní kultury. Pečujete o duchovní povznášení nejen svých hostů, ale i veřejnosti. Co jste pro ně připravili ve sféře programové nabídky?
Zanedlouho tu budou tradiční řemeslnické trhy. První víkend v červnu oficiálně zahajujeme lázeňskou sezonu. Ve dnech 12. až 15. června tu máme přehlídku automobilových veteránů „Zlaté stuhy“. Pak Petra Dvorského s jeho žáky. Na konci září to bude Victoria Regia – květinový průvod na ukončení lázeňské sezony. První víkend v říjnu Poľovnícké dni, které navštěvuje denně přes tři tisíce lidí, což je fantastické! Na programy letošní sezony se hodně těšíme.

Nedávno jsem hovořil s našimi společnými známými, a ti se zase těší na vás. Ptali se, kdy se zase objevíte v Česku. Takže kdy přijedete do České republiky?
Každoročně jsem minimálně třikrát v Praze. V lednu navštěvuji Rakouský ples na Žofíně. To už je tradice, tam musím být. Při té příležitosti se potkávám se známými a kamarády. S lidmi v Česku jsme stále v dobrém kontaktu. Potkáváme se i v zahraničí na veletrzích. Naše přátelství a spolupráce tak funguje i přes hranice. Proto České hosty zvu: Přijeďte do Piešťan nebo do Smrdáků. Vy, kteří jste u nás byli naposledy před deseti lety, budete mile překvapeni, jak obrovský pokrok oboje lázně udělaly.

Úspěšnost lázní se odvíjí nejen od přírodních léčivých zdrojů a lázeňské infrastruktury, ale velmi významně od odborné úrovně a vstřícnosti personálu. Řada českých léčebných lázní se potýká s nedostatkem fyzioterapeutů a lékařů. Jak jste na tom vy?
Tak tuhle oblast jsme excelentně vyřešili. Spolupracujeme s bratislavskou univerzitou, s Národním ústavem revmatických nemocí, úspěšně motivujeme mladé lékaře, aby u nás zůstávali. Jak lékařům, tak terapeutům poskytujeme jazykovou průpravu.

Danubius na Slovensku vlastní a provozuje nejen Kúpele Piešťany, ale i Kúpele Smrdáky, které jsou vynikající pro dermatologické indikace.
Ano, v léčbě kožních nemocí jsou Smrdáky nejúspěšnějšími lázněmi minimálně ve střední Evropě. Vysoce účinně pomáhají léčit lupenku a různé ekzémy. Sice nejsou tak velké jako Piešťany, avšak minimálně stejně úspěšné! A protože některých chronických těžkých dermatologických onemocnění je těžké se zbavit bezezbytku, máme tam řadu věrných hostů. Pozoruhodné zejména je, že přijíždějí i z Izraele a Jordánska. Na jejich území se přitom nachází Mrtvé moře a pro tyto hosty by pobyt u něj byl daleko dostupnější než na Slovensku. Jenomže naše metody a voda jsou prý mnohem léčivější a účinnější než zázračná voda Mrtvého moře. Léčebný efekt Smrdáků je zkrátka fantastický! A do lázní Smrdáky se vyplatí přijet, i když vám nic nechybí. Vynikající jsou i na kosmetiku, resp. beauty pobyty. Už pouhý víkendový pobyt úžasně omladí pleť. Zkrátka fantazie!

Právě řada aspiračních a kožních nemocí, pokud se dětskému organismu umožní se s nimi vypořádat do puberty, už nezlobí v dospělosti.
Bezesporu. Příroda je mocná čarodějka! V rámci dětské léčebny máme ve Smrdákách i vlastní školu. Dětští pacienti, kteří ji navštěvují, se tam dávají do formy také po psychické stránce. Děti jsou vůči sobě až brutálně upřímné. Pokud některé z nich trpí atopickým ekzémem nebo lupenkou, dávají mu to hodně najevo. U nás ve Smrdákách to zná téměř každý dětský host. Tady není vyloučeným jedincem. Pro psychiku těchhle dětí je to důležité poznání. Že nejsou exoty, že jejich onemocnění je zcela běžné a lze jej úspěšně léčit. Jednu takovou pacientku máme např. z Londýna. Její dermatolog byl zcela fascinovaný účinností naší léčby. Za čtrnáct dní se zbavila potíží, které před tím dlouhodobě neúspěšně léčil kortikoidy. A my jsme ji bez kortikoidů, naší vodou a mastmi, vyléčili výrazně líp než on těmi nejdražšími farmaky.