Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Letní pobytové zájezdy
Užijte si dovolenou u moře v komfortních resortech ve stylu all inclusive či v rodinných hotelích a dopřejte si fakultativní výlety za zážitky a poznáním v Bulharsku, Egyptě, Itálii; na Kapverdských ostrovech, Madeiře, v Maroku, na řeckých ostrovech, ve Španělsku, na Mallorce a Menorce, v Tunisku a na Djerbě, v Turecku nebo Maroku.

Exotika
Zaleťte si s EXIM tours do Karibiku, Atlantiku nebo k Indickému oceánu. Jeďte si užívat do Dominikánské republiky, na venezuelskou Isla Margaritu, Jamajku, Kapverdské ostrovy, na safari do Keni, na Kubu, Maledivy, Mauricius, do Mexika, Senegalu, Spojených arabských emirátů, na Srí Lanku či Zanzibar.

Poznávací zájezdy
Vydejte se do zemí s nádhernou přírodou, zajímavou architekturou a památkami. Do Egypta, na Isla Margaritu, Island, do Itálie, na Jamajku, do Keni, na Kubu, do Maroka, Mexika, Rakouska, Senegalu, na Srí Lanku, Maledivy, do Španělska, Tuniska, Turecka a Ameriky.

Lyžování
V Alpách a Tatrách na vás čekají skvěle upravené sjezdovky. Výhodné nabídky Apr?s Ski vám umožní užívat si týdenní nebo zkrácené čtyřdenní pobyty v lyžařských střediscích Francie, Itálie, Rakouska, Slovenska a Švýcarska.

Eurovíkendy
Navštivte s EXIM tours Amsterdam, Barcelonu, Istanbul, Londýn, Madrid, Paříž nebo Řím. Seznamte se s místním životem, architektonickými skvosty a galeriemi. Ochutnejte tamní speciality, nakupujte. To vše bez starostí v rámci programu s průvodcem.

Evropa automobilem
Vydejte se na dovolenou po vlastní ose. Vyjeďte si na kola nebo podnikejte túry v horách s garancí skvělého ubytování a služeb v Chorvatsku, Itálii, Maďarsku, Německu, Rakousku, na Slovensku či ve Slovinsku.

EXIM tours trvale v hlavní turistické sezoně

S marketingovým ředitelem cestovní kanceláře EXIM tours a členem představenstva Asociace cestovních kanceláří České republiky Ing. Stanislavem Zímou se potkáváme 12. února 2013.
Pane řediteli, hlavní téma tohoto vydání Všudybylu je „před hlavní turistickou sezonou“. To se ovšem EXIM tours řadu let netýká, poněvadž vaše hlavní turistická sezona trvá po všechna roční období. Jaký je pro vaši cestovní kancelář průběh této, z českého pohledu zimní, sezony zájezdů za exotikou a zimními radovánkami?
Charterové lety do exotických destinací jsme započali koncem loňského října. Létáme do Karibiku a také do takových evergreenových destinací, jako je Kuba, Dominikánská republika, Mexiko, venezuelský ostrov Isla Margarita a Jamajka. Mimo Karibiku se soustřeďujeme na Afriku – Keňu a Zanzibar, a nově jsme začali létat i na východní pobřeží Afriky do Senegalu. Ten se hned jako novinka se u české a slovenské klientely setkal s velmi dobrým ohlasem. Do té doby byla senegalská přímořská letoviska oblíbená hlavně mezi Francouzi. Velice pozitivně se tam proto jak v turistické infrastruktuře, tak ve službách včetně gurmánského stravování projevuje francouzská noblesa a náročnost. V porovnání s karibskými destinacemi je výhodou Senegalu podstatně kratší letecké spojení. Přímý let ze Senegalu do Česka netrvá ani sedm hodin a časový posun je pouze jedna hodina. Za atraktivní ceny zde turisté najdou dokonalý servis a mořské pláže, které si nezadají s mnohem dražšími destinacemi. V krátké dojezdové vzdálenosti od přímořských resortů se nabízí také safari. Francouzi zkrátka vědí, co je dobré…
Velmi důležitou destinací zůstává Egypt, navzdory turbulencím, které způsobila politická situace v zemi v posledních měsících. Svou oblíbenost nejenom u českých dovolenkářů si Egypt získal relativně krátkou doletovou vzdáleností z Evropy, celoročně letním koupacím počasím a možností poznávat omračující historii nebo fantastický podmořský život. Silným argumentem pro tuto oblast je rovněž bezkonkurenční poměr ceny a kvality služeb. Vezmeme-li v úvahu gastronomii, nápojový servis v rámci all inclusive, vybavenost hotelů, kde bývají k dispozici i akvaparky, nenajde se do čtyř hodin letu z Prahy jiná destinace, která by mohla Egyptu konkurovat, a to i z pohledu rodin s dětmi.
Létáme do Hurghady, do letoviska Marsa Alam (zde zaznamenáváme velký nárůst) a obnovili jsme lety do Sharm El Sheiku. Pozitivním trendem je vzrůstající zájem o výlety a poznávání. Když člověk někam cestuje dvanáct nebo čtrnáct hodin, určitě je dobré, aby navštívenou zemi poznal i jinak než jen z hotelového resortu nebo od pláže. Cestovatelé se stále víc zajímají o to, co mohou v rámci zájezdu vidět, navštívit, zažít. A my jim vycházíme vstříc. Držíme krok s poptávkou. Kromě možnosti zakoupení výletů na místě nabízíme i kombinované pobyty, kdy klient tráví část svého pobytu v resortu a část na poznávacím zájezdu.
Pokud jde o zahraniční lyžařské pobyty, poptávku po nich výrazně umocnil fakt, že sněhové podmínky v Česku a na Slovensku, ba ani v nejbližších rakouských střediscích, nejsou příznivé. Dobré sněhové podmínky jsou v Rakousku až jižně od Korutan, a pak v italských, francouzských a švýcarských Alpách. Všude tam nabízíme lyžařské pobyty.

Některé vaše destinace se ze zimních exotických staly celoročními.
To je případ Kapverdských ostrovů. Umožňují to celoročně příznivé podmínky, tedy slunné dny a teplé moře. Dalšími celoročními destinacemi jsou Spojené arabské emiráty a Egypt.

A co letní sezona – k mořím a oceánům v létě?
Hlavní letní sezona vypadá velice slibně, alespoň podle předprodejů tzv. first minute – nákupu dovolené na samém počátku sezony. V Egyptě, jak jsem se již zmínil, přidáváme k Hurghadě a Marsa Alam lety do Sharm El Sheikhu.
Další silnou destinací EXIMu je Turecko. Několikátým rokem posiluje, a my na to reagujeme přidáváním dalších pobytových míst a dalších letů. Na velice dobrou sezonu, stejně jako loni, vypadá i Tunisko, které je velmi přátelskou destinací pro dovolené s dětmi. Dobré jméno si mezi Čechy rychle vydobylo i Maroko. Co se týče španělských destinací, tam přidáváme další z ostrovů – Menorku. Po loňské dobré sezoně očekáváme velkou poptávku po řeckých ostrovech.

S vámi zmiňovanými tzv. first momenty se poslední dobou „roztrhl pytel“.
To je trend, který cestovní kanceláře vítají. Je výhodný i pro klienty. Tím, že dovolené plánují a nakupují dopředu, naplno využívají výhod, které možnosti výběru z nepřebraných zájezdů skýtají. Právě v této době je nejširší nabídka termínů, děti navíc často mohou letět zcela zdarma. Finančních motivací je samozřejmě více – spolu s hoteliéry a partnery jsme pro klienty připravili zajímavé slevy. Očekáváme, že podíl turistů, kteří si vyberou dovolenou ve „first momentech“, bude letos atakovat čtyřicet procent z celkového počtu prodaných zájezdů.