Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































ESO travel, i za dvojnásobek!

S Martinou a Tomášem Cikánovými jsme se naposledy sešli na palubě luxusní jachty Prestige v červnu 2016 v Chorvatsku, na níž jsme absolvovali plavbu po dalmatských ostrovech. V té době jim patřila „pouhopouhá“ půlka cestovní kanceláře ESO travel. Nyní se potkáváme 25. listopadu večer na Pražském hradě po slavnostním vyhlášení prestižní ankety „Českých 100 nejlepších“.
Martino a Tomáši, dnes už jsou akcie akciové společnosti ESO travel ve vašem stoprocentním držení.
Jak proběhlo v mediích, na konci září 2016 došlo po čtrnáctiletém „sňatku“ ESO travel – Čedok k přátelské odluce. Když jsme v roce 2002 prodávali padesát procent společnosti ESO travel akcionářům Čedoku, byl to deal, který nám pomohl odstartovat z kategorie středních rodinných cestovních kanceláří do kategorie velkých cestovních kanceláří. Synergie, které nás po celou dobu majetkového propojení s Čedokem provázely, způsobily, že roční obrat ESO travel ze sta milionů korun vzrostl během osmi let osminásobně. Leč časy se mění. Podíváme-li se na americké globální rezervační a distribuční systémy Expedia či Booking.com a mnohé další, generující desítky miliard dolarů ročně, je nutné se zamyslet a rozhodnout, kudy dál. Poté co byl Čedok ovládnut polskou cestovní kanceláří ITAKA, jsme se s jeho novým většinovým vlastníkem domluvili, že vzhledem k jejich výraznému zaměření na cenově dostupné pobytové zájezdy pro co nejširší škálu klientů bude dobré se rozdělit. Koncepce cestovní kanceláře ESO travel, nabízející logisticky složité (především poznávací) individuální a skupinové zájezdy a incentivní programy do 164 zemí naší planety, a to na všech šest kontinentů (tedy včetně Antarktidy), je jiná. Byla nám nabídnuta možnost zpětně si odkoupit padesát procent akcií, čehož jsme okamžitě využili. A odkoupili bychom je i za dvojnásobek! Takže ano, po čtrnácti letech jsou Martina a Tomáš Cikánovi držiteli sta procent akcií akciové společnosti ESO travel.
Musíme říci, že vztah v onom předchozím čtrnáctiletém „manželství“ byl skvělý. Především v první periodě pod křídly společnosti Unimex doktora Šimáněho, kdy Čedok řídil Ing. Miroslav Res. Pro nás to byla doba dynamického rozvoje. Časy se ale mění a my chceme ESO travel budovat jako cestovní kancelář zaměřenou na poznávací a zejména exkluzivní poznávací zájezdy pro skupinovou a individuální klientelu. Záleží na servisu a péči o klienta. Naše věrná klientela se stále rozrůstá a je to díky výborným referencím stávajících klientů.

Listopadové vydání Všudybylu roku 2016 přineslo informaci o tom, že zbývá posledních čtrnáct volných míst na vaši Cestu kolem světa roku 2017.
Když jsme se zamýšleli nad cestou kolem světa, byl-li by na českém trhu prodejný tento produkt v cenové relaci kolem jednoho milionu korun na osobu, trvající téměř měsíc (v nejluxusnějším možném provedení – velké privátní letadlo, Boeing 737 v konfiguraci 64 sedaček business; neskvělejší hotely v deseti výsostně atraktivních exotických destinacích, poutavý program atd.), tak odpovědí je, že i šestý ročník je už téměř vyprodán. V tuto chvíli, 2. prosince 2016 ráno, je volných posledních pět míst (a ta zřejmě budou do konce roku 2016 prodána). Jsme hrdi na to, že každým rokem si tento produkt koupí 64 klientů. Někteří cestují opakovaně a to je pro nás zavazující, jelikož nová cesta musí překonat tu předešlou.

Martino, svěřují se do vaší péče i klienti, kteří chtějí, abyste jim v létě zajistili zimní lyžařské pobyty?
Ano, ale dlouho jsem nevěřila, že budeme dělat i takovéto extravagance, jako že klientům budeme zajišťovat lyžování na jižní polokouli. Nyní každým rokem několika desítkám v létě zimních radovánek chtivým lyžařům a snowboardistům prodáváme pobyty v takových destinací, jako jsou Chile či Nový Zéland. I tato klientela – vyžadující špičkovou kvalitu služeb – o nás ví a věří nám. Takže už teď například máme rezervaci skupiny osmnácti milovníků zimních sportů, která bude kolem 20. července 2017 cestovat do lyžařského střediska Qeenstown na Novém Zélandě. To jsou věci, které nám dělají radost i proto, že žádná jiná cestovní kancelář naší velikosti takovéto zájezdy standardně nenabízí.
V rámci klasičtějších exotických zájezdů (v zimě za létem) nabízíme ubytování ve čtyř- a pětihvězdičkových hotelech v destinacích u Indického oceánu, ve Francouzské Polynésii, v Karibiku, v jihovýchodní Asii atd., avšak je důležité podotknout, že jdeme výhradně do té nejvyšší kvality.

Tome, jak je zřejmé i zde v sále při slavnostní recepci v Rudolfově galerii na Pražském hradě, nejen že se znáte snad se všemi osobnostmi, které se jí účastní, ale ony znají vás a hlásí se k vám.
ESO travel je budována jako rodinná firma a my chceme a máme mnohdy tu čest se s našimi klienty poznávat osobně. Zajímá nás, jak jsou spokojeni, co máme vylepšit. Právě oni jsou pro nás inspirací a hnacím motorem jít dále. Byli bychom neúspěšnými majiteli neúspěšné cestovní kanceláře, kdybychom po dvaadvaceti letech, co ji provozujeme, neměli úzké vazby s vracejícími se klienty. V rámci incentivní turistiky máme tu čest se starat o naše nejvýznamnější banky, pojišťovny či průmyslové holdingy. Pečujeme i o naše nejrenomovanější umělce a sportovce, kteří oceňují diskrétnost. Těší nás, když tvorbu zájezdů svěří naší společnosti, a to i přesto, že zaměstnávají týmy špičkových manažerů a sekretářek, kteří by mnohdy zvládli cestu také naplánovat. U nás ale vědí, že my ji připravíme podle našich zkušeností a poznatků a ty zajistí bezproblémový průběh. Toto vše má však i svoji druhou stránku, a to téměř každodenní šestnáctihodinové pracovní nasazení. Za posledních deset dní jsem se ještě před půl nocí nedostal domů, protože je období listopadových a prosincových společenských událostí, které pořádají nebo se jich účastní klienti cestovní kanceláře ESO travel, s nimiž se vždycky rádi setkáváme. Setkání, pochvala a další objednávky od našich klientů jsou pro nás nejvyšším oceněním, protože být úspěšní jako oni nás opravdu baví.