Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Do podzemí po několika schodištích

V souvislosti s hlavním tématem jsem o rozhovor požádal
obchodního ředitele pivovaru Poutník Pelhřimov – partnera Ligy pro cestovní ruch – pana Jiřího Vacka.

Některá piva se od většiny ostatních liší tím, že jsou nepasterizovaná a bez stabilizátorů. Komplex vitamínů v nich obsažených má blahodárný vliv. Kde taková hledat? U nás v Pelhřimově. Základem jsou kvalitní suroviny: voda z Křemešníku, slad z Moravy a chmel z Čech. Pivo vaříme v měděných kotlích, v nichž se slad smíchá s vodou, a tím dochází k štěpení škrobu na zkvasitelné cukry. Po přidání chmele vznikne mladina, která se zakvasí kulturními kvasinkami. Na 1 hl mladiny je zapotřebí 1/2 litru kvasinek. Do podzemí, kde probíhá hlavní kvašení – spilka, se sestupuje po několika schodištích. Teplota vzduchu je tu 7?C. Hlavní kvašení trvá sedm až deset dní a jeho cílem je převést cukry na alkohol. Ležácké tanky jsou v nejhlubším místě pivovaru, kde je teplota vzduchu ještě asi o 1?C nižší než ve spilce. V ležáckých tancích probíhá dokvášení piva, sedimentace kvasinek a dolaďování chuti. U desetistupňového piva to trvá dvacet až třicet dní, u dvanáctistup­ňového padesát až šedesát dní a u čtrnáctistup­ňového Speciálu sedmdesát až osmdesát dní. Stupňovitost piva nepředstavuje stupně alkoholu, ale množství zkvasitelného extraktu. Po ukončení dokvášení proběhne odfiltrování kvasinek a pivo se stáčí do transportních obalů. V našem pivovaru uvaříme ročně 28 tisíc hektolitrů piva, přičemž polovinu stáčíme do sudů a polovinu do lahví. V letošním roce jsme za náš Speciál získali zlatou a stříbrnou medaili na jedné z nejobjektiv­nějších degustačních soutěží Pivní pečeť 2007. Soutěže se účastnil rekordní počet 45 pivovarů. Soutěžní degustace probíhaly v devíti kategoriích a degustováno bylo na sto osmdesát piv. Nad regulérností třídenních degustací bděla kontrolní a testovací firma SGS, která má sídlo ve Švýcarsku.