Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Čtyřhvězdičkový Horizont

Čtyřhvězdičkový hotel Horizont v Peci pod Sněžkou nabízí konferenční kapacitu 2 sály (á 250 míst), 3 salonky (á 45 míst) a TV club (30 míst). 132 nově zrekonstruovaných dvoulůžkových pokojů a 3 apartmány. Restaurace (170 míst) s českou a mezinárodní kuchyní. „Club 18“ (38 míst) v 18. patře s panoramatickým výhledem na Krkonoše a Pec pod Sněžkou. Havana bar ve stylu karibiku (46 míst). Kavárna (170 míst) slouží jako denní restaurace. Večer nabízí lákavý program s živou hudbou, kulečník nebo šipky. V hotelu je baby club, lyžařská a plavecká škola. Sportcentrum nabízí možnost půjčení běžek i lyží pro sjezd, snowboardů, sáněk, horských kol, sportovního vybavení, terénních koloběžek apod. Tenisové kurty jsou 5 minut chůze od hotelu. V hotelu je plavecký bazén, whirlpool, sauna, solárium, masáže, kuželník, squash, ricochet, stolní tenis, aerobic, step-aerobic a Sport bar. Fyzioterapie – rehabilitace nabízí reflexní terapii plosky nohy, reflexní masáž, odstranění kloubních blokád, masáž hlavy a obličeje, měkké a mobilizační techniky, individuální zdravotní cvičení, skupinové zdravotní cvičení, rašelinové zábaly, vířivé a perličkové koupele. V hotel shopu lze mj. koupit české sklo, suvenýry a dárkové předměty, pohlednice, mapy, průvodce, sportovní potřeby a sportovní oblečení, obuv.

Čtyřhvězdičkový Horizont v Peci pod Sněžkou je velmi úspěšným hotelem. Jeho majitel, firma Regata Čechy a.s., průběžně investuje do rozvoje, zkvalitňování a rozšiřování jeho služeb. Díky svým současným dispozicím tak hotel do značné míry dokáže svým hostům eliminovat nepřízeň povětrnostních podmínek. Jeho ředitele Ing. Karla Radu jsem oslovil před nastávající zimní sezonou.
Hotel Horizont se nachází v horském středisku zimních sportů, takže se předpokládá, že hosté přijedou, a přestože např. budou účastníky některého z u nás pořádaných kongresů či seminářů, budou se chtít rekreovat a relaxovat. K tomu ale nestačí, aby tu jenom přespali a najedli se. Měli by zde mít možnost k dalších aktivit. Zaplavat si, zahrát si squash, ricochet, regenerovat včetně masáží, zahrát si kulečník, případně společně sledovat velkoplošnou televizi a další věci. V naší blízkosti jsou dvě golfová hřiště, na nichž naši hoteloví hosté mohou čerpat velkou část členských výhod včetně volného vstupu. V Mladých Bukách mají golfové hřiště s nejkrásnějším výhledem na panorama Krkonoš a na Nové Americe, vzdálené pětatřicet kilometrů, sedmadvacetijamkové mistrovské.
Stanovili jsme si desetiletou vizi a vzhledem k tomu, že dnes je to téměř deset let, co jsem byl přizván k tomuto projektu, lze mi konstatovat, že se společnosti Regata Čechy už velká většina věcí povedla. Je mi potěšením také zmínit, že Regata Čechy loni provedla další úspěšný nákup, a to hotelu Port u Máchova jezera mezi Doksy a Starými Splavy, a i tam potvrzuje své kvality.

Láska, a to i k hotelu, prochází žaludkem.
Pro každého, kdo přijde do hotelu, je jednou z priorit dobrá kuchyně. Jedním z cílů stanovených ihned po převzetí hotelu společností Regata Čechy bylo najít špičkového šéfkuchaře, který nám bude zaštiťovat gastronomii a jemuž zde vytvoříme dlouhodobě perspektivní podmínky profesionálního růstu. To se povedlo. Angažovali jsme pana Jiřího Švestku, který nastoupil v roce 1994, a jeho výsledky jsou znát. Gastronomie hotelu Horizont je vyvážená, chutná a kvalitní. Děláme (dá se říci) všechny místní speciality, ale i světový standard mezinárodní kuchyně. Catering zajišťujeme i externě, mimo hotel. Šéfkuchař pan Švestka se jezdí inspirovat do zahraničí. Nedávno byl např. na stáži v Itálii. V rámci Česka máme dlouhodobou spolupráci s Grandhotelem Pupp, kdy jejich kuchaři jezdí k nám a naši do Karlových Varů. Právě v tuto chvíli, kdy spolu hovoříme, je část našeho týmu na semináři v Puppu.

Jaký je váš vztah k Peci pod Sněžkou?
Prošel jsem více středisek. Pec pod Sněžkou na člověka dýchne velmi příjemnou komorní atmosférou, kdežto většina dalších neméně vyhlášených krkonošských středisek, jako je Špindlerův Mlýn nebo Harrachov, to už jsou turistická města poskytující svou pohostinnost ve velkém. Peci se stále daří uchovávat poklidnou atmosféru klimatických lázní. To je jeden z aspektů, proč je mi Pec nesmírně blízká. Pec pod Sněžkou má všechno. Má dobrou dopravní dostupnost a podmínky pro zimní sporty i letní a mimosezonní rekreaci. Je zde jedenáct velmi dobře situovaných lyžařských vleků. Co se týče technického vylepšení skiareálu, podařilo se postavit druhou lanovou dráhu – první sedačkovou lanovku na Hnědý vrch, všem lyžařům známý Bramberk. Dne 8. prosince bude slavnostní zahájení provozu, na němž přislíbil účast i náš pan prezident Václav Klaus. Vbrzku se zřejmě bude budovat lanovka a sjezdová dráha na Růžovou horu a na Sněžku, což bude další dobrý počin. Pec pod Sněžkou rozvíjí nejen sjezdařské trasy, ale i běžecké a cyklotrasy. Pozorně pečuje o trasy určené pěší turistice. Pec má velmi dobře nastartováno, aby se do budoucna udržela mezi nejoblíbenějšími horskými středisky. Dne 27. března 2004 zde pořádáme již devátý ročník akce „Pec nám spadla“ – den zábavy a netradičních disciplín na závěr zimní sezony.

Pane řediteli, jste druhým viceprezidentem Národní federace hotelů a restaurací České republiky (NFHR ČR). Zmínil jste Grandhotel Pupp, působiště generálního ředitele pana Romana Vacho, jehož takřka baťovská kariéra vyústila v to, že jste si jej zvolili prezidentem Národní federace hotelů a restaurací České republiky. I když ve vaší branži není neobvyklé absolvovat „kolečko“ obdobné tomu, kterým Tomáš Baťa školil a prověřoval lidi, jež pověřoval řízením svých podniků. Spousta oborů, zejména pak manažerů ovlivňujících chod věcí veřejných, by si z tohoto samozřejmého systémového přístupu hospodských a hoteliérů měla vzít příklad. Bohužel, až příliš mnoha lidem v Česku přichází na mysl čím dál oblíbenější průpovídka: „Kdo umí, umí, kdo neumí učí, kdo ani to ne, řídí, a kdo je úplně blbý, kontroluje.“ Kdejaký samozvaný kontrolor se „z moci úřední“ snaží profesním sdružením vštěpovat, co mají nebo nemají, přestože jakákoliv občanská iniciativa je o dobrovolnosti, o tom umět a znát, získávat podporu a sympatie, což je i směrování Národní federace hotelů a restaurací České republiky.
Každá profesní organizace, včetně Národní federace hotelů a restaurací České republiky prochází vývojem. V současné době je podruhé v čele NFHR ČR ředitel mimopražského hotelu (předtím to byl pan Josef Krůžela z Luhačovic). Praha má ve výkonném výboru rovněž důstojné zastoupení, už proto, že naším prvním viceprezidentem je pan Klaus Pilz. Naše filozofie je být užiteční své profesi, stovkám restauratérů a hoteliérů, z nichž drtivá většina dává své profesi naprosto vše, včetně často ručení veškerým svým majetkem za to, že může podnikat, platit daně a vytvářet pracovní příležitosti. Jednou z hlavních priorit tohoto dvouletého volebního období NFHR ČR je oslovit co největší počet kolegů a být jim tak užiteční. Proto jsme na jaře organizovali velkou road show, kterou avizovalo čtvrté vydání Všudybylu letošního roku, na níž se pan prezident Vacho a celý výkonný výbor velmi aktivně podíleli. NFHR ČR se spolupodílí na tvorbě zákonů, kde jedním z největších problémů je kategorizace. Teď se podařilo dát na světlo světa společnou doporučující kategorizaci NFHR ČR a asociace HO.RE.CA. ČR pod záštitou agentury Czech Tourism a Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Momentálně pracujeme na dalším velkém problému, který se týká nejen hoteliérů a restauratérů, ale i nemocnic, věznic, dětských domovů apod., a tím je autorský zákon, kdy dnes ve sněmovně leží návrh tak, jak bychom si ho představovali my.











www.hotelhorizont.cz