Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Chorvatsko plné života

Za účasti velvyslankyně Chorvatské republiky Její Excelence paní Ines Troha Brdar, reprezentace letecké společnosti Croatia Airlines a Chorvatského turistického sdružení se 14. dubna 2016 v Praze konala tisková konference, na níž byl představen nový komunikační koncept chorvatského cestovního ruchu „Chorvatsko plné života“ a přímá letecká linka Praha – Záhřeb.
Do Chorvatska, podle údajů soustavy turistických sdružení v Chorvatsku, v roce 2015 přicestovalo 14 milionů a 150 tisíc turistů, což je o 8,3 % víc než v roce 2014, a bylo uskutečněno 78 milionů 569 tisíc přenocování, což je o 6,8 % víc než v roce 2014. Chorvatská národní banka uvádí, že tržby z incomigu v roce 2015 dosáhly 7 miliard 961 milionů €, což oproti roku 2014 představuje nárůst o 7,6 %. Podíl výnosů z cestování a cestovního ruchu v celkovém HDP v roce 2015 činil 18,1 %, což představuje nárůst o 0,9 % oproti roku 2014. V roce 2015 bylo z Česka realizováno 739 231 příjezdů, což představuje meziroční nárůst o 3,88 % a 5 124 646 pře­nocování, což představuje nárůst o 3,89 % oproti roku 2014. Čeští turisté po německých, slovinských a rakouských obsadili čtvrté místo v počtu přenocování v Chorvatsku.

Nový komunikační koncept chorvatského cestovního ruchu „Croatia, Full of Life“

V Londýně byl představen nový komunikační koncept chorvatského cestovního ruchu „Croatia, Full of Life“. Tento koncept představuje Chorvatsko jako destinaci plnou přírodních krás, ostrovů, tradice, historických památek, ale také jako destinaci plnou dobrodružství a středomořského způsobu života. V rámci konceptu byly spuštěny i nové webové stránky Chorvatského turistického sdružení.

Destinace pro všechny věkové kategorie
Chorvatsko – plné života! Vysněná dovolená pro všechny věkové kategorie, šitá na míru podle vašich snů a přání.  Množství kulturních památek, bohatého dědictví, nedotčených scenérií, příjemné a zdravé klima a rozmanité pobřeží jsou zárukou výborné zábavy pro nejrůznější typy turistů.

Nápady pro mladé lidi
Pro milovníky vynikající letní zábavy jsou tu hudební festivaly a pláže s atrakcemi. Právě takové pláže lákají mladé lidi z celého světa všestrannou nabídkou gastronomie, sportu a hudby spolu s nepostradatelným vodním lyžováním, výlety lodí, parasailingem. Kultovní pláž Zrće u městečka Novalja na ostrově Pag, „chorvatská Ibiza“, a nositelka Modré vlajky, láká každoročně tisíce a tisíce mladých turistů z celého světa. Podobnou nabídku skýtá pláž Buba v Makarské. Makarská riviéra je rovněž velmi atraktivní destinací s bohatým letním zábavním programem pro mladé. Pláž Hookah pořádá Pěnovou párty a DJ sety, Hula Hula Beach Club v městečku Hvar se nachází v blízkosti elitní pláže Bonj u hotelu Amphora. Stovky tisíc mladých lidí si budou i letos ve Splitu užívat na Ultra Music Europe Festivalu (15. – 17. 7. 2016), události celosvětových rozměrů. Ti, kteří touží po aktivní dovolené, nesmějí vynechat omišskou riviéru: lanový skluz, jízda na kánoi nebo kajaku, potápění, horská a pěší turistika, rafting, volné lezení – pro každého něco.

Nápady pro seniory
Pro seniory a ty, kteří hledají klidnější dovolenou, lze doporučit dovolenou mimo sezónu (květen, červen nebo září, říjen), kdy teploty nejsou příliš vysoké a počet turistů je menší. Makarská riviéra je zajímavou destinací s četnými vycházkovými trasami podél moře bez velkých stoupání. Město Poreč na Istrii skýtá možnost dovolené s prohlídkou kulturních památek města a okolí. Ostrov Krk rovněž nabízí nádherné pláže, vycházkové a turistické trasy.

Nápady pro rodiny s dětmi
I pro rodiny s dětmi je zde mnoho možností pro příjemnou dovolenou. Aquaparky Istralandia u městečka Novigrad, Aquacolors nedaleko Poreče, Čikat na ostrově Mali Lošinj, Solaris nedaleko Šibeniku jsou pouze některé atraktivní destinace, které celé rodině zaručeně poskytnou spoustu zábavy. Dino Park v městečku Funtana je situován v přírodním prostředí, stejně jako v Omiši v areálu kempu Galeb. Městečka Zaton s písečnými a oblázkovými plážemi a Biograd na Moru s pláží Dražica jsou magnety zadarského regionu. Makarská a omišská riviéra s písčitými plážemi jsou ideální volbou pro pobyt s dětmi. Nedaleko Splitu na poloostrově Vranjic mohou navštívit největší akvárium v Chorvatsku. Střední Dalmácie nabízí na malém prostoru velký výběr výletů, lodí na okolní ostrovy, po moři i po souši po přírodních krásách Dalmatského záhoří. Nelze si nechat ujít ani velmi atraktivní rekonstrukci pirátské bitvy v Omiši, která se koná v srpnu, či bitvy na pevnosti Klis na konci července a rytířský turnaj Sinjská alka, který se pořádá také samostatně pro děti.

Chorvatsko, nejkrásnější pláže
Ať už hledáte odlehlé zátoky k relaxaci či dlouhé pláže k pomalým procházkám podél břehu křišťálově čistého moře, nabízí Chorvatsko řešení pro každé gusto. Tvoří jej převážně oblázkové a skalnaté pláže, může se však také pochlubit písečným pobřežím, jež nesmí být přehlíženo, stejně jako značným počtem Modrých vlajek, které vynikají čistotou životního prostředí a úctou k přírodě.
Zde je 6 nejkrásnějších chorvatských pláží na léto 2016.

Sakarun, Dugi Otok
Leží na ostrově Dugi otok a je jednou z nejkrásnějších a nejproslulejších ze Zadarské župy. 80 metrů dlouhý pás bílého písku dává moři tyrkysový odstín. Voda je čistá a mělká, a proto je vhodná pro každého, ať už jsou to páry, senioři či rodiny s dětmi. Kolem jí vévodí borovicový les.

Zlatni rat, Bol
Tato pláž byla nazvána Zlatni rat, což znamená „zlatý mys“, a je snadné pochopit, proč: pruh oblázků táhnoucí se téměř půl kilometru na modrém a křišťálově čistém moři s koncem, který se mění v různých tvarech po směru proudů a větru. Pro své krásné a čisté životní prostředí byla pláž zařazena mezi Modré vlajky.

Stiniva, Vis
Úžasná příroda, jíž se pláž Stiniva vyznačuje, je jedinečná. Pro ty, kteří ji pozorují od moře, je zátoka Stiniva uzavřena dvěma vysokými útesy, mezi nimiž jsou v nejbližším místě asi 4 metry, když však projdete za ně, objeví se nádherná pláž. Není dostupná autem, dostanete se sem pouze pěšky po docela strmé stezce nebo lodí.

Ostrov Lopud, Dubrovník
Pláž Šunj najdete na ostrově Lopud, romantickém ostrůvku, který leží mezi ostrovy Koločep (Calamotta) a Šipan nedaleko Dubrovníku. „Lopudská doprava“ sestává z cestování na golfovém vozíku. Na tomto ostrově není žádný provoz, takže cesta k pláži Šunj je nerušenou procházkou krásným lesoparkem. Pláž Šunj je mnoha lidmi považována za nejkrásnější pláž Jadranu. Je v téměř kruhové bílé písečné zátoce.

Brijuni, Pula
Brijunská pláž, oceněná Modrou vlajkou, určitým symbolem čistoty moře, plážových služeb a jejich vysoké kvality, se nachází pod stejnojmenným hotelem u vchodu do turistického areálu Verudela v blízkosti města Pula (asi 4 km). Pláž je kamenitá s vybetonovanými plochami a je zde několik restaurací, barů, stánků s občerstvením a velké množství vybavení pro vodní sporty a zábavné aktivity pro děti.
http://croatia.hr/…park-brijuni

Chorvatsko, plné událostí

Muzeum Apoxyomena otevírá své brány 30. dubna 2016
V Malém Lošinji, 30. dubna 2016, bude slavnostně otevřen Muzeum Apoxyomena, v kterém bude vystavena bronzová socha řeckého atleta Apoxyomena.
Antická socha Apoxyomena, která byla nalezena v moři poblíž ostrova Lošinj, bude umístěná do zrekonstruovaného paláce Kvarner, který se nachází na nábřeží, v samotném centru města Mali Lošinj.
Autoři architektonického konceptu projektu, ale také konceptu instalace, který obsahuje i scénář o muzea jsou Saša Randić a Idis Turato. Práce na rekonstrukci paláce Kvarner do podoby nového muzea vhodného pro uchování sochy neocenitelné hodnoty začali v roce 2012.
Za ta léta, Apoxyomenos byl vystaven v nejprestižnějších světových muzeích. Po hostování v londýnském British Museum byla socha vystavena i v muzeu Paula Gettyho v Los Angeles.
Zájem světové veřejnosti o antickou bronzovou sochu atlety, 192 centimetrů vysokou a o váze 300 kilogramů, není náhodná. Jedná se o umělecké dílo pocházející z 2. – 1. st. př. n. l., které bylo vytažené z Jaderského moře mezi ostrovy Vele Orjule a Lošinj dne 27. dubna 1999. Jedná se o zatím jedinou velkou bronzovou sochu nalezenou na východním pobřeží Jadranu.
Restaurování sochy byla velmi citlivá práce, která trvala sedm let. Z osmi známých variant prototypu Apoxyomena (z nichž nejznámější je bronzová socha z Kunsthistorisches Museum ve Vídni objevena v roce 1896 v Efezu), je lošinjská socha nejkompletnější a nejzachovalejší, argumentuji odbornici, a proto se očekává, že muzeum Apoxyomena do Malého Lošinje přiláká milovníky umění z celého světa. Specifikum muzea je v tom, že je zcela věnován jedné jedině soše a jeho prostor je plně přizpůsoben antickému pojetí muzea jako místa kontemplace, učení a sdílení znalostí.

O Karlu Mayovi a filmech v Chorvatsku
V 60. letech minulého století (1963 –1968) se v Chorvatsku natáčeli legendární filmy o dobrodružství indiánského náčelníka Vinnetou, na základě románů Karla Maye.
Karl Friedrich May (1842 –1912) je německý spisovatel dobrodružných románů, kterého literární historici někdy opomíjejí, ale pamatuji si ho miliony čtenářů. Jeho cestopisné romány byly přeloženy do třiceti jazyků a vytištěny v milionech výtisků. Filmy o Vinnetou, vzniklé v koprodukci Rialto Film z Berlína a Jadran filmu ze Záhřebu, jsou v Německu považovány za nejsledovanější filmy všech dob.
Mezi mnoha potenciálními místy po celém světě, jako filmové lokace byly vybrané pravě té v Chorvatsku: NP Paklenica, NP Plitvická jezera, NP Krka, řeka Zrmanja, CHKO Velebit (Tulove grede, přechod Prezid), CHKO Vranské jezero, Modrič-Rovanjska, Jasenice, Raštević, Omiš – řeka Cetina, pole Grobnik, Platak a další.
Dokonce 7 z 11 filmů ze seriálu o Vinnetou bylo natáčeno v blízkosti města Starigrad -Paklenica, které se v průběhu let stal oblíbenou destinací milovníků románů Karla Maye a filmů o Vinnetou. Krásné lokality natáčení byly dodnes zachované v celé své kráse, abychom se i dnes mohli zapojit do dobrodružství následující stopy filmu.

Navštivte filmové lokality v Chorvatsku
Procházka horskými stezkami Paklenice, foto-safari výlety historickými cestami Velebitu, projížďky kánoi nebo lodí smaragdově zelenými vodami řeky Rio Pecos (Zrmanja), úžasné výhledy z „Pueblo plato“, potěšení z šumění vodopádu nad „Stříbrným jezerem“ – jsou jen některé zážitky, které Vás očekávají během návštěvy filmových lokací v Chorvatsku.
Chcete-li navštívit filmové lokace po vlastní ose, je Vám k dispozici turistická mapa s vyznačenými a popsanými lokalitami dostupná v informačních centrech Starigrad-Paklenica.
Organizované zájezdy na míru dle Vašeho přání jsou možné na vyžádání u CK nebo jako součást organizovaných zájezdů ze Starigrad – Paklenici, jako výlety lodí na řece Zrmanja a Velebit Photo Safari výlet.
Svoji cestu po stopách Vinnetou určitě musíte doplnit i návštěvou pamětního prostoru a výstavy Vinnetou v Starigrad – Paklenica. Výstavu najdete v originálních prostorech staré části Bluesun hotelu Alan ve Starigrad – Paklenici (Motel Paklenica). V těchto prostorech pobýval filmový štáb v průběhu natáčení a je možné, kromě filmových rekvizit, fotografií a dalších dokumentárních materiálů, vidět dva autentické pokoje z té doby.

Tradiční setkání fanoušků Karla Maye na filmových lokacích v Chorvatsku
Právě Starigrad – Paklenica hostil první organizované setkání fanoušky Karla Maye v Chorvatsku, na původních místech natáčení. Byla to „Vinnetou konvence“, která se konala v květnu 2007. Na podnět Jadran Filmu d. d., který dál dohromady řadu fanoušků z Německa, Rakouska, České republiky, Nizozemí a dalších zemí. Během 3-denního pobytu na Rivieře Paklenica účastníci konvence trávili čas s herci a kaskadéry a scénografem Jadran filmu d.d., Vladimirem Tadejem. Hosté navštívili lokality v národních parcích Paklenica a Krka a Tulove grede – místo, kde zahynul Vinnetou a na „Pueblo plato"" nad řekou Zrmanja byl organizován i skutečný festival. Vychutnávala se překrásná příroda, promoce knihy Vladimira Tadeje a Damira Gabelice "Po stopach Vinnetou v Chorvatsku“, večery u ohně, filmová hudba. Věříme, že se účastníci vrátili domů plný dojmů a samozřejmě fotografií, z nichž některé lze vidět v naší fotogalerii na www.rivijera-paklenica.hr.
Od té doby se v Starigrad – Paklenica každoročně koná roční setkání fanoušků Karla Maye a filmů o Vinnetou a i letos Vás zveme na nezapomenutelné setkání s Vinnetou v Chorvatsku.

50 let od vzniku filmů: „Winnetou und das halbblut Apanatschi“ & „Winnetou und sein freund Old Firehand“
Tradiční setkání fanoušků Karla Maye se letos kona 4. – 11. června a je věnované 50. výročí vzniku filmu „Winnetou und Apanatschi“ a „Winnetou und sein Freund Old Firehand“. Účastníci setkání budou mít možnost navštívit filmové lokace v Chorvatsku ve společnosti herců a dalších filmových pracovníků a vychutnat si přírodní krásy, filmové večery, hudební program, chorvatskou gastronomii a nějaké to překvapení letošního programu. Centrem dění budou tradičně Starigrad – Paklenica a Bluesun hotel Alan, nevyhnutelná místa pro všechny fanoušky legendárních filmů. Info & rezervace: winnetou@bluesunhotels.com
Je nám potěšením oznámit speciální hosty: herečku Uschi Behm, skladatele Martina Boetchera, který poprvé navštíví Chorvatsko, a Hellu Brice, v čí přítomnosti bude vzdán hold francouzskému herci Pierre Briceovi, který představoval postavu legendárního Vinnetou, a to na 1. výročí jeho úmrtí, 6. června 2016.

Program:
4.6.2016, sobota
Příjezd a ubytování – Bluesun hotel Alan: welcome drink, prohlídka pamětního prostoru / výstavy, projekce filmu „Jubilaeumsfes­t 2015.“

5.6.2016, neděle
Prohlídka města Zadar, výlet lodí do Národního parku Kornati, prohlídka filmových lokalit Crvena luka a Drage

6.6.2016, pondělí
Tulove grede / Velebit, u příležitosti 1. výročí úmrtí Pierre Brice – odhalování pamětní desky za přítomností paní Helle Brice a Martina Boetchera, překvapení pro účastníky

7.6.2016, úterý
Návštěva NP Paklenica, filmové lokality – večeře a country program u táboráku s filmovými kostýmy

8.6.2016, středa
Prezid / Velebit – prohlídka filmových lokací, setkání s Uschi Glass (Apanatschi), večerní promítání slavnostního filmu na velké obrazovce

9.6.2016, čtvrtek
Tulove grede / Velebit – setkání a foceni s Uschi Glass, programové překvapení

10.6.2016, pátek
Prohlídka filmové lokality Raštević, Obrovac, návštěva selské domácností s ochutnávkou vín a tradičních jídel

11.6.2016, sobota – odjezd
Poznámka: Pořadatel zajišťuje možnost rezervace programu po dobu kratší než sedm dní

Oslavy 2400 let od založení města Stari Grad
Stari Grad na ostrově Hvar letos oslaví významné výročí – 2400 let od založení města a stejně dlouhou tradici městského života na nejslunnějším ostrově v Jaderském moři. Zachovalé antické dědictví bylo uznáno organizací UNESCO, která v r. 2008 zapsala Starogradské pole («Starogradsko polje»), pro jeho zachovalou řeckou parcelaci a kontinuitu života a zemědělství, do listiny světového kulturního dědictví.
Město založili staří Řekové na západním okraji pole, v r. 384 před naším letopočtem dopluli z ostrova Pharos a v dlouhé chráněné zátoce, za kterou leží úrodné pole se zdroji pitné vody, našli dokonalé místo pro nový život. Porazili Ilýry, kteří již žili na tomto místě, postavili město Pharos, uspořádali ho politicky a urbanisticky, rozparcelovali úrodné pole – «Faroska hora» – razili své vlastní peníze a započali první městský život na území dnešního Chorvatska, který trvá nepřetržitě až dodnes.
Právě během tohoto oslavného roku Aristotelův vrstevník prostřednictvím mnoha akcí oslaví své jubileum a využije této příležitosti, aby ještě jednou celému světu ukázal své bohatství a 2400 let dlouhou tradici. Tomuto výročí je věnován celý rok 2016, hlavní oslava se však bude konat od 7. – 11.9., na kdy je naplánována řada akcí, jako např. festival moře a námořníků «Dani u vali» (Dny v zálivu), sympozium na téma výročí, přednášky, workshopy, gastronomické akce, koncerty a výstavy.
Výročí založení nejstaršího města na území Republiky Chorvatsko má také národní charakter a význam, oslavy se budou konat pod záštitou prezidentky Republiky Chorvatsko Kolindy Grabar-Kitarovićové, organizace UNESCO, hejtmana Splitsko-dalmatského kraje pana Zlatka Ževrnji.
Více o oslavách 2400 výročí založení města Stari Grad se můžete dozvědět na webových stránkách: www.stari-grad.eu
Sledujte nás na Facebooku a Instagramu:
https://www.facebook.com/…245882950120
https://www.instagram.com/…i_grad_hvar/

Novinky
Kromě cesty trajektem nebo rychlými lodními linkami existuje mezi ostrovy a pevninou ještě lepší a rychlejší spojení – hydroplány, a to za příznivé ceny (European Coastal Airlines). Split je tak spojen s ostrovy Hvar, Lastovo, Lošinj, Korčula, ale i městy na pobřeží Pulou a Dubrovníkem a Anconou, Pescarou v Itálii. Ostrov Rab je spojen s Rijekou a Zadarem a ostrov Lastovo s Korčulou.

Aquapark Istralandia (Novigrad) se rozprostírá na celých 81 000 m2, od pobřeží je vzdálen jen pět kilometrů a je výborně geostrategicky umístěn na samém výjezdu ze systému dálnic s názvem Istrijský ypsilon (Nova Vas) na rychlostní silnici mezi městy Novigrad a Brtonigla.

Aquapark Čikat (Mali Lošinj) se rozprostírá na ploše 6300 m2 a tvoří jej více než 2400 m2 bazénů a vodních atrakcí s mořskou vodou, nachází se v kempu Čikat v srdci borového lesa. Jedná se o první aquapark na ostrově v Chorvatsku.

Muzeum vučedolské kultury ve Vukovaru
Prostřednictvím 19 místností jsou na výstavní ploše více než 1200 m2 prezentovány civilizační výdobytky vučedolské kultury. Muzejní koncepce stálé expozice seznamuje návštěvníky se způsobem života v rámci vučedolské kultruy, která se z mateřského prostoru vzniku rozšířila na území dnešních dvanácti evropských zemí, a podává výklad nálezů dokládajících vysoce rozvinutou civilizační úroveň.

Muzeum Sinjské alky
Sinjská alka je rytířská hra, která se koná každý rok v měsíci srpnu ve městě Sinj na výročí vítězství nad tureckými dobyvateli 14. srpna 1715. Vedle klasické expozice exponátů hovořících o Alce budou moci návštěvníci muzea prostřednictvím audiovizuálních efektů zažít dusot a trysk koní rytířů, střelbu z malého historického děla s názvem „mačkula“… Sinjská alka byla 15. listopadu 2010 zapsána na seznam nehmotného dědictví UNESCO.

Mlynářova cesta je novou turistickou atrakcí ve městě Osijek a jedná se o zajímavé plavidlo – vodní mlýn, mlýn-loď, která turistům ukáže, jak se kdysi vyráběla mouka. Replika vodního mlýna na řece Drávě se stane lákadlem Osijeku a regionu a bude propagovat nejlepší místní a regionální turistické atrakce a lokání produkty.

Koncem ledna tohoto roku byla otevřena pevnost Barone, která je druhou zrenovovanou pevností – památkou kulturního dědictví ve městě Šibenik (po pevnosti svatého Michala) a která se nyní s bohatým programem stává atraktivní výletnickou lokalitou, včetně high-tech muzea, které používá „augmented reality“ neboli technologii „rozšířené reality“, rozhledny, dětského hřiště, gastronomické nabídky, obchodu se suvenýry, amfiteátru aj.


7