Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Český kapr s košíkem farmářských produktů

K nejzajímavějším přehlídkám kulinářského umění na gastronomickém festivalu Gastrofest patří soutěž profesionálů – Český kapr. Letos se festival konal 8. až 9. listopadu 2013 na českobudějovickém výstavišti. Jeho osmý ročník akcentoval využití regionálních farmářských produktů. Organizátor soutěže, Asociace kuchařů a cukrářů ČR zastoupená svou regionální pobočkou Šumava, vytvořil důstojné podmínky třinácti finalistům v juniorské a seniorské kategorii. První den soutěže byl přehlídkou odborných znalostí učňů a studentů gastronomických škol. O konečné vítězství se střetla zkušená favoritka Lucie Cinková (Střední odborná škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk), známá z dřívějších úspěšných soutěžních vystoupení, s Michaelou Míškovou (Střední škola potravinářská a zemědělská Klatovy), která za soutěžním stolem stála poprvé. A právě její soutěžní jídlo – Marinované kapří filátko podávané s restovanou zeleninou a kapří kroketka doplněná dýňovým pyré se zauzeným máslem a smetanovo-citronovou omáčkou – bylo ohodnoceno jako vítězné.
Ještě vyrovnanější souboj předvedli finalisté seniorské části. Souboj o vítězství se soustředil na dva profesionály, shodou okolností stejného příjmení. O konečném pořadí rozhodly pouhé dvě desetiny bodu. Vítězství získal ostřílený borec Jan Beneš, který pečlivě buduje svou profesní kariéru. Absolvent klánovické školy SČMSD pracoval pod vedením uznávaných mistrů: v restaurantu Flambée u Dušana Jakubce, v restaurantu hotelu Mandarin Oriental u kuchařského mistra Jiřího Štifta nebo v prestižním anglickém klubu. Tři roky byl členem juniorského národního družstva AKC ČR, které v té době vedl Bc. Miroslav Kubec. Dnes ve svých 25 letech šéfuje kuchyni v restaurantu U Štěpána ve Vojeticích poblíž Sušice. Vítězství získal za následující pokrm – Pečený filet z kapra na zauzeném másle, mrkvové pyré, kapusta s domácím špekem, kroketa s vnitřnostmi a farmářským sýrem z Vlčích Jam, škvarky z domácího špeku, šalotková omáčka. Na druhém místě skončil Daniel Beneš z pražského hotelu Intercontinental. Třetí příčku obsadil Ivo Macháček ze Spa Resortu Sanssouci v Karlových Varech. V jury soutěže zasedly známé osobnosti Patrik Havlíček, Ladislav Douša, Martin Procházka a Vladimír Picka. Soutěž podpořila řada sponzorů – Rybářské sdružení ČR, Vitana, vydavatelka Mgr. Jaroslava Chudá z 1. Press Real Group a další.