Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Granát, družstvo umělecké výroby, Turnov má šedesátiletou tradici. Je největším výrobcem šperků s českými granáty. Jako jediný subjekt je držitelem těžební licence a vlastníkem jediných dolů na těžbu granátové suroviny. Kromě sítě vlastních prodejen spolupracuje s prodejci na všech čtyřech trvale obývaných kontinentech. Nabízí největší kolekci originálních šperků s českými granáty ze zlata i stříbra. Tvoří ji modely navazující na mnohasetletou tradici oblíbenosti těchto kamenů a šperků, ale i futuristické unikáty. Šperkařská firma spolupracuje se špičkovými designéry, kteří se podílejí na vzorování atraktivních trendových modelů.

Český granát je průsvitný až průhledný drahokam sytě červené barvy ze skupiny pyropů. Jeho název je odvozen ze starořeckého pyropos, pyr – oheň, ops – oko, nebo z latinského carbunculus – (žhnoucí) uhlík, granatus – zrnkovitý, anglicky bohemian garnet, německy Böhmisches Granat, staročesky podle Klareta zrnakoč. Je výjimečně barevně stálý, odolává žáru a kyselinám. Císař Rudolf II. uplatňoval předkupní právo na granáty výjimečné velikosti. Roku 1679 Bohuslav Balbín označil pyrop termínem český granát a od té doby se pyropy nalézané v Čechách nazývají českými granáty. Po roce 1700 se rozšířily v klenotnictví všeobecně. Roku 1762 císařovna Marie Terezie vydala zákaz vývozu českých granátů. Ochránila tak domácí monopol jejich zpracování. České národní obrození, kdy český granát začal být atributem českých vlastenců, jej prosadilo za mineralogický symbol naší země.

Český granát symbolem národa

S předsedou představenstva obchodní korporace Granát, družstvo umělecké výroby, Turnov Ing. Miloslavem Šorejsem se potkáváme 16. února 2015 v sídle jejich výrobního podniku v Turnově.
Pane předsedo, krom toho, že šperky vyvážíte do řady zemí světa, velkou část vaší produkce zahraniční spotřebitelé nakupují přímo na území České republiky. Jaký byl z tohoto hlediska pro vaši firmu loňský rok?
Úspěšný. Loni do Česka přijelo rekordní množství turistů. Incoming nám generuje značnou část tržeb. Největší podíl na tom mají turisté ze Společenství nezávislých zemí. Nyní jejich řady rozšiřují turisté z dalších destinací. Víme, že přijede víc návštěvníků z Čínské lidové republiky, pro které máme propagační materiály v čínštině. Zúčastnili jsme se i světové výstavy Expo v Šanghaji, abychom začali víc vstupovat do jejich povědomí. Naše granátové šperky nakupují Jihokorejci a přibývají Indové, byť nejsou ze zemí, kde by měl český granát takový věhlas jako v zemích SNS.

Jste výrobní firmou, která úspěšně šíří slávu českých šperkařů a designérů.
Naši designéři jsou na světové úrovni a šperkaři vynikající! Pravidelně vyhrávají soutěž „Šperk roku“ v rámci výstavy „Hodiny a klenoty“. Vítězí i v řadě dalších českých i mezinárodních soutěží.

Pokud Česko navštěvují zahraniční delegace, často nejenže od hostitelů dostávají jako prezent granátový šperk, ale nezřídka kvůli vám navštíví Český ráj, město Turnov a váš podnik.
Spolupracujeme s řadou vrcholových institucí. S krajskými úřady, s městy a obcemi, Poslaneckou sněmovnou i Senátem Parlamentu České republiky, s Úřadem vlády, s Kanceláří prezidenta republiky a dalšími. Když vrcholilo cyrilometodějské výročí na Velehradu, naši šperkaři zhotovili křížky osázené českými granáty pro účastnící se biskupy. Škála šperků, které jsme vyvzorovali a dělali nejen pro státní a další podobné návštěvy, je široká. Mimo jiné jsme ve spolupráci s panem Janem Novákem z Úřadu vlády vyráběli dar pro prince Charlese a brož pro jeho manželku Camillu. Ve zlatých manžetových knoflících s českými granáty pro Charlese byl vyryt český lev. Camillina brož byla zhotovena z dvojího zlata ve tvaru a se znaky jejího rodinného erbu. Šperky jsme ale dělali i pro papeže a další světové osobnosti. Klenoty a upomínkové předměty, které citují krajský nebo městský znak, vzorujeme a vyrábíme i pro samosprávy. Šperky osázené českými granáty si zvykli dávat svým hostům a hostitelům nejen politici, ale i české firmy, univerzity a další instituce. Zejména pak exportéři. Řada z nich je nakupuje přímo u nás v Turnově. Jiní v maloobchodní síti. Pokud ale někdo vyžaduje něco speciálního, vyvzorujeme mu šperk dle jeho zadání a může to být i tak, že zůstane jedinečný. Tedy že už si nikdo další stejný šperk či upomínkový předmět u nás nemůže nechat vyrobit.

Znamená to, že jste schopni vyrobit šperk, který cituje firemní logo, nebo dokonce symbolizuje výrobek, který exportér vyváží?
I takové věci naši designéři a šperkaři dělají. A nejen pro výrobní firmy. I pro subjekty z terciární sféry. Pro hotely, kongresové či incomingové agentury.

Kromě granátových šperků děláte malé bronzové skulptury. Tou nejproslulejší je dominanta pražského Václavského náměstí, sousoší se svatým Václavem pro jeho jmenovce Václava Havla.
Ano. Máme jej ve dvou velikostech. Tu větší od nás opravdu dostal pan prezident Havel. Do výroby jsme dali i levnější variantu, o trochu menší. Svatý Václav se totiž rychle stal žádaným prezentem symbolizujícím Českou republiku a Prahu. Děláme i miniaturní busty významných osobností. Například Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka a dalších. Ve dvou velikostech děláme i miniatury českých korunovačních klenotů. Větší jsou pochopitelně reprezentativnější. Menší a levnější jsou žádaným turistickým suvenýrem. Obě varianty jsou osázeny českými granáty.

Vaše šperky lze koupit i ve značkových prodejnách.
Síť prodejen tvoří sedm našich vlastních obchodů a řada smluvních. Nákup moderních technologií nám umožnil rozšířit produkci, takže zřejmě budeme otevírat další v Brně.

Ano, výrazně jste investovali do rozvoje firmy.
Do vzdělávání zaměstnanců a technologií investujeme průběžně. Dnes je běžné vzorovat ve 3D, využívat 3D tiskárny na modelaci šperků – a ani my v tom nezaostáváme. Nicméně při využití moderních technologií i nadále ctíme tradiční ruční výrobu, která je granátovým šperkům blízká. Takže propojujeme výhody moderních technologií s více než stovky let osvědčenými postupy. Investujeme i do těžby. Snižujeme energetickou náročnost dolování granátové suroviny, čímž šetříme životní prostředí. Naleziště máme zabezpečena zhruba na třicet let dopředu. V současnosti se nám daří navazovat v lokalitě, kde už jsme těžili, v Dolní Olešnici. Máme tam chráněné ložiskové území se schválenou EIA. V letošním roce by mohl být dobývací prostor schválen.

Co lidi fascinuje na českém granátu?
Světová pověst a jedinečné vlastnosti. Je tradičním českým vzácným kamenem. Granáty osázené šperky jsou typické pro naši zemi i pro některé státy, které s námi sousedí. Šperky s českými granáty jsou jedinečné! V loňském roce se nám podařilo nakoupit vybroušené velké české granáty a nyní z nich vytváříme unikátní soupravy. Je na ně báječný ohlas, zejména na to, jaký v sobě mají oheň. Český granát je jedinečný svými vlastnostmi. I v malém zrníčku má jasně červenou barvu, která je nazývána barvou holubičí krve. Vydrží žár třináct set stupňů Celsia, při kterém diamant shoří. Českému granátu jsou přisuzovány i další vlastnosti, třeba že hojí rány, čistí a podporuje vitalitu. A samozřejmě je stále symbolem našeho národa. Každý by tak měl mít doma alespoň jeden granátový šperk.