Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Národní tým Asociace kuchařů a cukrářů České republiky
17. dubna odletěl seniorský národní tým Asociace kuchařů a cukrářů
České republiky do Singapuru, aby se zde v rámci mezinárodního veletrhu
gastronomie a hotelnictví FOOD and HOTEL ASIA 2004 zúčastnil světové
kuchařské soutěže vybraných týmů. Každý tým musel připravit bufet
(rautovou tabuli) pro 30 osob: 2 masové mísy, 2 rybí mísy, 3 druhy
moderních salátů, 6 druhů tapasů po 30 kusech (malé kanapky různých
moderních provedení), 3 druhy předkrmů, studenou polévku, 6 druhů
dezertů, 2 dorty a 5 druhů čerstvě pečeného pečiva.
Dvacet pět a půl hodiny
Pracovalo se od úterý od devíti hodin ráno do půl jedenácté dopoledne
dalšího dne. Komisaři průběžně navštěvovali a kontrolovali výrobu
soutěžních prací. Jejich poslední návštěva v kuchyni byla v 1 hodinu
po půlnoci a poté až po ukončení přípravy tabule o půl jedenácté.
Připravený bufet byl posouzen nejdříve vizuálně, což reprezentovalo jednu
třetinu bodů, a poté chuťově, což reprezentovalo dvě třetiny bodů
z celkového hodnocení. Po komisařích přišli na řadu hosté, kteří
mohli za nemalý peníz ochutnat z každé vystavené tabule ten den
soutěžících týmů.
Stříbrná medaile a celkové 4. místo
Soutěže se zúčastnily týmy z Německa, Švýcarska, Asociace
Singapurských kuchařů, Rafles hotelu, Swisshotelu, Ritz Carlton hotelu, SATS
Gourmet Team Singapure a do čtvrtého místa skončily v pořadí: Swisshotel,
Ritz Carlton, Culinary team Německo a Česká republika Gourmet team. Celkové
4. místo a stříbrná medaile je pro Česko velkým úspěchem, už proto,
že jeho tým se vypravil soutěžit v disciplíně, s níž u nás
v Evropské unii není moc zkušeností.
Do Evropské unie
Část národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky
zůstala v Singapuru ještě deset dní, aby ve spolupráci s charge
d'affaires Rudolfem Hyklem a jeho kolegy z Velvyslanectví České republiky
připravila prezentaci české kuchyně v hotelu Meritus Mandarin, který je
jedním ze dvou nejprestižnějších hotelů ve městě. V restauraci TOP of
the M, která se nachází v devětatřicátém patře, se připravovala
česká moderní gastronomie. V restauraci TRIPPLE 3, nejnavštěvovanější
restauraci ve městě, která nabízí obědy a večeře bufetovým systémem,
jsme připravovali klasická česká jídla. Vyvrcholením prezentace byla
státní recepce u příležitosti vstupu Česka do Evropské unie, pořádaná
naším zastupitelstvím. Obě akce byly vedením hotelu, návštěvníky
i naším velvyslanectvím hodnoceny jako jedny z nejlepších
gastronomických projektů v tomto roce.
Příště přímý postup
Na základě úspěšného vystoupení vedení Singapurské asociace nabídlo
České republice účast na FOOD and HOTEL ASIA 2006, bez nutnosti kvalifikace,
což je velká výzva i závazek do budoucna. Rád bych proto poděkoval všem
kolegům a kamarádům, kteří se mnou vážili tak dalekou cestu, že svou
prací pomohli šířit dobré jméno České republiky a získat si respekt
zahraničních kolegů. Kdo poznal singapurské strávníky a kuchaře, ví, že
jejich uznání a úcta nejsou jen pózy, a proto se našinec mezi nimi cítí
opravdu jako PAN KUCHAŘ.
Jan Michálek, manažer seniorského národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky