Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Catering v Hluboké nad Vltavou

V souvislosti s gastronomickým Všudybylem jsem navštívil předsedu představenstva akciové společnosti Lesy Hluboká nad Vltavou a.s. Ing. Miloše Baláka. Ne však proto, abychom si povídali o jejich proslulém kaviáru z aljašských lososů, s nímž se lze setkat v nabídce nejrenomovanějších cateringových společností a restaurací. Přišel jsem kvůli jejich vlastním cateringovým službám a gastronomické přednáškové a školicí činnosti.
Producenty úspěšného lososového kaviáru jsme už sedmým rokem. Loni jsme se začali zaměřovat i na catering. Naše společnost působí v malebném kraji kolem Hluboké nad Vltavou. Máme široké možnosti při využívání námi spravovaného lesního a vodního hospodářství, zejména pak loveckých chat a rybníků, ale i zámečku Ohrada a dalších míst spjatých s loveckou historií Hluboké nad Vltavou včetně státního zámku Hluboká nad Vltavou. Těmto atraktivitám a činnostem jsme se rozhodli dát profesionální rámec a nabídnout je stávajícím i potenciálním klientům a obchodním partnerům pro realizace společenských a incentivních akcí, firemních prezentací, rautů, recepcí atd. To, že jsme se rozhodli rozšířit okruh těch, kterým nabízíme své cateringové služby, je logickým vyústěním komplexního servisu, který v rámci loveckých akcí nezřídka poskytujeme vysoce postaveným hostům, tedy i politikům včetně hlav států a firemní klientele, která se k nám na Hlubokou velmi ráda vrací. Nedávno tu byl např. prezident Moldavské republiky. To, že k nám tito významní hosté rádi jezdí, není jenom záležitost loveckého servisu, ale i vynikající gastronomie a komplexních služeb. Ostatně i ne tak společensky vysoce postavení účastníci našich loveckých akcí zpravidla požadují kompletní servis. A chtějí poznávat gastronomické speciality spjaté s jihočeským regionem. Máme to štěstí, že naše společnost disponuje možnostmi zabezpečení čerstvých ryb a zvěřiny. Že s těmito komoditami umíme pracovat a vytvářet z nich gastronomické speciality, které ladí s tématem a historií. Na svých loveckých chatách i na loveckém zámečku Ohrada pro klienty zabezpečujeme zázemí pro firemní porady, školení, popř. zajišťujeme servis k jejich jednáním. Zabezpečujeme pro ně kompletní gastronomické služby, jak teplou, tak studenou kuchyni. Specializujeme se na zvěřinové a rybí produkty z našich honiteb a revírů. Kromě klasické gastronomie poskytujeme i další služby spojené s realizací akcí, jako je zajišťování programů, kulturního a sportovního vyžití a exkurzí v rámci Hluboké nad
Vltavou, Českých Budějovic atd. Např. prohlídky pivovarů a zámků, sbírek Národního zemědělského muzea v Ohradě, zprostředkování přístupu do golfových rezortů, na bowlingové dráhy, rezervaci tenisových kurtů a jízdu na koni aj.

I já jsem absolvoval jednu z vámi zajišťovaných kulinářských událostí spojenou s rybařením.
To je další typ akcí, které jsme schopni pro partnery i přímé klienty zajišťovat. Neformální pikniky u rybníků v našich bažantnicích a lesních školkách, kde se tyto vodní plochy nacházejí. Ryby v nich mívají kolem čtyř pěti kilogramů a i začátečník, který v životě nikdy nic nechytil, si tam přijde na své. Mnohé z účastníků těchto akcí to chytlo tak, že dnes rybaří sportovně.

Vaše firma má ve svých řadách Ing. Eduarda Levého, který nejen že jedinečně zvládá kulinářské rybí a zvěřinové speciality, ale jejich přípravu přednáší posluchačům na gastronomii zaměřených školách a účastníkům specializovaných kurzů.
Díky němu se tak k našim specialitám řadí rybí paštiky, carpaccio z kapra aj. pokrmy, jejichž součástí je např. i nakládaný syrový kapří hřbet doplněný kaviárem. Řadu jídel připravujeme podle receptů nestora českých kuchařů mistra Ladislava Nódla. Např. rybí saláty nebo jemně marinovaného kapra Cassanovu. Ale také zvěřinové speciality z divokých krocanů, z dančího či divočáka. Velký úspěch má kančí kýta na šípkové omáčce s karlovarským a bramborovým knedlíkem. Vaříme vysloveně klasickou metodou. Nepoužíváme žádné průmyslově vyráběné polotovary. Omáčky připravujeme z kvalitních vývarů. Díky tomu je chuť našich pokrmů pro řadu klientů až překvapivě neodolatelná.

Vaše cateringová divize kromě této speciální české kuchyně špičkově zvládá i mezinárodní.
Mj. i díky tomu, že jsme v úzkém kontaktu s čelnými představiteli Asociace kuchařů a cukrářů ČR a s Asociací hotelů a restaurací ČR. Ostatně naše firma se podílí i na přípravách špičkových českých reprezentantů v oblasti gastronomie. Máme tedy od koho a z čeho čerpat. Své nápady konzultujeme s nejlepšími z nejlepších kuchařů a cukrářů, z čehož pak vycházejí velmi zajímavé věci, které naši zákazníci oceňují. Gastronomická divize akciové společnosti Lesy Hluboká nad Vltavou podporuje i výchovu a profesní růst nastupujících generací kuchařů. Ve školách, ale i pro kuchaře seniory pořádáme systém školení zaměřený na naše produkty. Na aplikace kaviáru, ryb a zvěřiny. A fungujeme i jako středisko praktického vyučování. Zejména při zajištění větších akcí využíváme spolupráce se studenty středních odborných škol. Naše společnost se hodně angažuje i v rámci soutěže Gastrojunior, která je největším profesním kláním gastronomického dorostu ve střední Evropě.

Jak řešíte případné ubytování svých hostů, popř. skupin, pro něž zajišťujete vícedenní programy?
Pokud nebudeme počítat ubytování turistického typu přímo na loveckých chatách, jinými vlastními ubytovacími kapacitami nedisponujeme. Intenzivně ale spolupracujeme se špičkovými ubytovacími zařízeními v kraji, zejména pak přímo u nás v Hluboké nad Vltavou. Ať už je to hotel Štekl, Podhrad, Parkhotel aj. A nejen během lovecké sezony, ale v průběhu celého roku.

Co další turistika?
Zájem je nejen o lov zvěře a rybařinu. Hojně nás navštěvují i „lovci beze zbraní“, milovníci přírody. Disponujeme vlastní bažantnicí, jejíž historie se datuje do roku 1772. Hodně navštěvovaná je i naše firemní prodejna v historickém centru Hluboké nad Vltavou. Lidé tam rádi nakupují nejen dárkové a upomínkové zboží s loveckou, lesáckou a koňskou tematikou, vybavení pro lov a les, ale i kaviár Imperátor. Velkým hitem pak je naše kaviárová kosmetika. Její pravidelnou aplikací totiž dochází k vyhlazení drobných mimických vrásek. Naše podniková prodejna v Hluboké nad Vltavou tak je pro řadu zákaznic jistou adresou, už proto, že jimi navštěvované kosmetické salony mají povětšinou smluvně závazné vztahy s úplně jinými producenty kosmetiky než právě s Lesy Hluboká nad Vltavou, a.s. Kaviárovou kosmetiku, schválenou Státním zdravotním ústavem, se nám podařilo vyvinout ve spolupráci s výzkumnými pracovišti renomovaných firem. Látky, které obsahuje jikra lososa, kombinujeme s ingrediencemi podporujícími regeneraci a hydrataci kůže a podkoží. V distribuci je zatím naše základní kosmetická řada s vysokým obsahem kaviáru – pleťové mléko, pleťový krém a pleťová maska. Ty by měl záhy doplnit kaviárový přípravek přispívající ke zpevňování poprsí. Kaviárová kosmetika má i hojivé účinky. Pokožka se stává vláčnou, pružnou a získává mladistvý vzhled. Naše kosmetika to u zákaznic vyhrává nejen vysokou účinností, ale i konkurenční ce­nou.



www.kaviar.cz