Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
V souvislosti s gastronomickým Všudybylem jsem navštívil
předsedu představenstva akciové společnosti Lesy Hluboká nad Vltavou a.s.
Ing. Miloše Baláka. Ne však proto, abychom si povídali o jejich proslulém
kaviáru z aljašských lososů, s nímž se lze setkat v nabídce
nejrenomovanějších cateringových společností a restaurací. Přišel jsem
kvůli jejich vlastním cateringovým službám a gastronomické přednáškové
a školicí činnosti.
Producenty úspěšného lososového kaviáru jsme už sedmým rokem. Loni jsme
se začali zaměřovat i na catering. Naše společnost působí v malebném
kraji kolem Hluboké nad Vltavou. Máme široké možnosti při využívání
námi spravovaného lesního a vodního hospodářství, zejména pak loveckých
chat a rybníků, ale i zámečku Ohrada a dalších míst spjatých
s loveckou historií Hluboké nad Vltavou včetně státního zámku Hluboká
nad Vltavou. Těmto atraktivitám a činnostem jsme se rozhodli dát
profesionální rámec a nabídnout je stávajícím i potenciálním klientům
a obchodním partnerům pro realizace společenských a incentivních akcí,
firemních prezentací, rautů, recepcí atd. To, že jsme se rozhodli
rozšířit okruh těch, kterým nabízíme své cateringové služby, je
logickým vyústěním komplexního servisu, který v rámci loveckých akcí
nezřídka poskytujeme vysoce postaveným hostům, tedy i politikům včetně
hlav států a firemní klientele, která se k nám na Hlubokou velmi ráda
vrací. Nedávno tu byl např. prezident Moldavské republiky. To, že k nám
tito významní hosté rádi jezdí, není jenom záležitost loveckého
servisu, ale i vynikající gastronomie a komplexních služeb. Ostatně i ne
tak společensky vysoce postavení účastníci našich loveckých akcí
zpravidla požadují kompletní servis. A chtějí poznávat gastronomické
speciality spjaté s jihočeským regionem. Máme to štěstí, že naše
společnost disponuje možnostmi zabezpečení čerstvých ryb a zvěřiny. Že
s těmito komoditami umíme pracovat a vytvářet z nich gastronomické
speciality, které ladí s tématem a historií. Na svých loveckých chatách
i na loveckém zámečku Ohrada pro klienty zabezpečujeme zázemí pro
firemní porady, školení, popř. zajišťujeme servis k jejich jednáním.
Zabezpečujeme pro ně kompletní gastronomické služby, jak teplou, tak
studenou kuchyni. Specializujeme se na zvěřinové a rybí produkty z našich
honiteb a revírů. Kromě klasické gastronomie poskytujeme i další služby
spojené s realizací akcí, jako je zajišťování programů, kulturního a
sportovního vyžití a exkurzí v rámci Hluboké nad
Vltavou, Českých Budějovic atd. Např. prohlídky pivovarů a zámků,
sbírek Národního zemědělského muzea v Ohradě, zprostředkování
přístupu do golfových rezortů, na bowlingové dráhy, rezervaci tenisových
kurtů a jízdu na koni aj.
I já jsem absolvoval jednu z vámi zajišťovaných kulinářských
událostí spojenou s rybařením.
To je další typ akcí, které jsme schopni pro partnery i přímé klienty
zajišťovat. Neformální pikniky u rybníků v našich bažantnicích a
lesních školkách, kde se tyto vodní plochy nacházejí. Ryby v nich
mívají kolem čtyř pěti kilogramů a i začátečník, který v životě
nikdy nic nechytil, si tam přijde na své. Mnohé z účastníků těchto
akcí to chytlo tak, že dnes rybaří sportovně.
Vaše firma má ve svých řadách Ing. Eduarda Levého, který nejen
že jedinečně zvládá kulinářské rybí a zvěřinové speciality, ale
jejich přípravu přednáší posluchačům na gastronomii zaměřených
školách a účastníkům specializovaných kurzů.
Díky němu se tak k našim specialitám řadí rybí paštiky, carpaccio
z kapra aj. pokrmy, jejichž součástí je např. i nakládaný syrový
kapří hřbet doplněný kaviárem. Řadu jídel připravujeme podle receptů
nestora českých kuchařů mistra Ladislava Nódla. Např. rybí saláty nebo
jemně marinovaného kapra Cassanovu. Ale také zvěřinové speciality
z divokých krocanů, z dančího či divočáka. Velký úspěch má kančí
kýta na šípkové omáčce s karlovarským a bramborovým knedlíkem.
Vaříme vysloveně klasickou metodou. Nepoužíváme žádné průmyslově
vyráběné polotovary. Omáčky připravujeme z kvalitních vývarů. Díky
tomu je chuť našich pokrmů pro řadu klientů až překvapivě
neodolatelná.
Vaše cateringová divize kromě této speciální české kuchyně
špičkově zvládá i mezinárodní.
Mj. i díky tomu, že jsme v úzkém kontaktu s čelnými představiteli
Asociace kuchařů a cukrářů ČR a s Asociací hotelů a restaurací ČR.
Ostatně naše firma se podílí i na přípravách špičkových českých
reprezentantů v oblasti gastronomie. Máme tedy od koho a z čeho čerpat.
Své nápady konzultujeme s nejlepšími z nejlepších kuchařů a
cukrářů, z čehož pak vycházejí velmi zajímavé věci, které naši
zákazníci oceňují. Gastronomická divize akciové společnosti Lesy Hluboká
nad Vltavou podporuje i výchovu a profesní růst nastupujících generací
kuchařů. Ve školách, ale i pro kuchaře seniory pořádáme systém
školení zaměřený na naše produkty. Na aplikace kaviáru, ryb a zvěřiny.
A fungujeme i jako středisko praktického vyučování. Zejména při
zajištění větších akcí využíváme spolupráce se studenty středních
odborných škol. Naše společnost se hodně angažuje i v rámci soutěže
Gastrojunior, která je největším profesním kláním gastronomického
dorostu ve střední Evropě.
Jak řešíte případné ubytování svých hostů, popř. skupin, pro
něž zajišťujete vícedenní programy?
Pokud nebudeme počítat ubytování turistického typu přímo na loveckých
chatách, jinými vlastními ubytovacími kapacitami nedisponujeme. Intenzivně
ale spolupracujeme se špičkovými ubytovacími zařízeními v kraji,
zejména pak přímo u nás v Hluboké nad Vltavou. Ať už je to hotel
Štekl, Podhrad, Parkhotel aj. A nejen během lovecké sezony, ale v průběhu
celého roku.
Co další turistika?
Zájem je nejen o lov zvěře a rybařinu. Hojně nás navštěvují i „lovci
beze zbraní“, milovníci přírody. Disponujeme vlastní bažantnicí,
jejíž historie se datuje do roku 1772. Hodně navštěvovaná je i naše
firemní prodejna v historickém centru Hluboké nad Vltavou. Lidé tam rádi
nakupují nejen dárkové a upomínkové zboží s loveckou, lesáckou a
koňskou tematikou, vybavení pro lov a les, ale i kaviár Imperátor. Velkým
hitem pak je naše kaviárová kosmetika. Její pravidelnou aplikací totiž
dochází k vyhlazení drobných mimických vrásek. Naše podniková prodejna
v Hluboké nad Vltavou tak je pro řadu zákaznic jistou adresou, už proto,
že jimi navštěvované kosmetické salony mají povětšinou smluvně
závazné vztahy s úplně jinými producenty kosmetiky než právě s Lesy
Hluboká nad Vltavou, a.s. Kaviárovou kosmetiku, schválenou Státním
zdravotním ústavem, se nám podařilo vyvinout ve spolupráci s výzkumnými
pracovišti renomovaných firem. Látky, které obsahuje jikra lososa,
kombinujeme s ingrediencemi podporujícími regeneraci a hydrataci kůže a
podkoží. V distribuci je zatím naše základní kosmetická řada
s vysokým obsahem kaviáru – pleťové mléko, pleťový krém a pleťová
maska. Ty by měl záhy doplnit kaviárový přípravek přispívající ke
zpevňování poprsí. Kaviárová kosmetika má i hojivé účinky. Pokožka
se stává vláčnou, pružnou a získává mladistvý vzhled. Naše kosmetika
to u zákaznic vyhrává nejen vysokou účinností, ale
i konkurenční cenou.