Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Byl jsem v Puppu - byl jsem v Karlových Varech

Rozhovor s generální ředitelkou Grandhotelu Pupp Karlovy Vary Ing. Andreou Pfeffer – Ferklovou jsem v krajském lázeňském městě začal: Paní generální, již téměř rok řídíte nejproslulejší český hotel.
I když je to pouze zlomek v jeho třistašestileté existenci, ledacos se za tu dobu dá hodnotit. Co se týče hospodářských výsledků, loňský plán se nám podařilo splnit. V letošním roce se nám zatím také velmi daří, a to zejména díky různým konferenčním akcím. Jednou z největších byla začátkem letošního roku prezentace vozu Fabia významného klienta, mladoboleslavské Škody Auto. Pochopitelně podstatnou zásluhu na tom, že jsme oblíbeným místem, má personál. Grandhotel Pupp je pětihvězdičkovým hotelem, v němž pracuje ten nejlepší personál. Abychom si tuto výsadu udrželi, organizujeme pro něj, pro jednotlivé profese specializované tréninky, vysíláme své lidi do oborových soutěží apod. Jsme hrdí na to, že pracujeme v nejlepším karlovarském hotelu.

Zpráva z tisku (Všudybyl 5/2007 str. 26):
„S nadcházející lázeňskou sezonou přivítá Grandhotel Pupp své hosty v nově upravených interiérech. Smyslem prováděných úprav je návrat k typické architektuře, která hotelu vládla před rokem 1970. Úkolu vnést do hotelu původní noblesu éry zlatého věku se ujal akademický architekt Ludvík Bělohlávek. Největších změn dozná prostor lobby mezi recepcí Grandhotelu Pupp a Café Pupp. S touto nově upravenou místností je spojeno také vyhlášení soutěže pro hosty Grandhotelu Pupp o její nový název. Dominantním prvkem se staly vzácné olejomalby z přelomu 19. a 20. století, které byly vybrány z depozitáře Grandhotelu Pupp.“

Jistě jste si všiml, že jsme vstup do hotelu a tzv. lobby pojali zcela nově. Vrátili jsme se ke klasické koncepci interiérů. Fotografie hvězd stříbrného plátna od Tona Stana, které mu v rámci sepětí s Mezinárodním filmovým festivalem Karlovy Vary dominovaly, jsou teď umístěny v propojovacím koridoru mezi prapůvodní, tři sta let starou částí Grandhotelu Pupp a modernou – restaurací Rendez – Vous.

Grandhotel Pupp se může pyšnit řadou prvenství. Ostatně byl vůbec prvním hotelem, ve kterém jsem kdy bydel. To když jsme v šedesátých letech minulého století o prázdninách ze Sezimova Ústí přijeli do Karlových Varů za mým tátou, který tu byl služebně. Bylo mi šest a dodnes vzpomínám na dvoubarevnou italskou zmrzlinu točenou před hotelem z automatu (v Sezimově Ústí u paní Šupitarové prodávali jen kopečkovou á 70 h) a na postaršího livrejovanémo liftboye, který byl stejně velký jako já. K jistě daleko větším prvenstvím Puppu ale patří to, že je (v Česku určitě) světově renomovanými štáby nejčastěji filmovaným hotelem. Navíc je místem konání akcí Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary a Tourfilmu. Předpokládám, že na Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary máte vyprodánu celou ubytovací kapacitu.
Od 29. června do 8. července kompletně. A za dvacet procent nad pultovou cenou. Jako hoteliér proto jásám, protože mít stoprocentně obsazenou kapacitu po dobu deseti dnů je úžasné. Na druhou stranu je mi líto, že u nás nemůžeme ubytovat všechny ty, kteří chtějí v Grandhotelu Pupp bydlet. Grandhotel Pupp má jedinečnou atmosféru. Žádný z dalších hotelů nemá to, co my. Proto k nám jezdí nejen lidé z byznysu, vědy a politiky, ale i spousta filmových štábů. Točí se tu filmy o Jamesi Bondovi, s Gérardem Depardieu atd. Co se týče filmů, máme tu i další unikát. Letos se v našich prostorách bude konat čtyřicátý ročník nejstaršího filmového festivalu s turistickou tématikou na světě- Tourfilm.

V tomto vydání někdejší generální ředitel Grandhotelu Pupp, dnes hejtman Karlovarského kraje, JUDr. Josef Pavel říká: „V bytostném zájmu českého lázeňství je umět oslovit další země. Skandinávii, Polsko, Pobaltí atd. tak, abychom mohli diverzifikovat rizika vyplývající z případných otřesů na zahraniční scéně.“
Ano, Karlovarský kraj razí v rámci resortu lázeňství a cestovního ruchu takovouto strategii. Karlovarské lázeňství, a to i v rámci marketingových aktivit Grandhotelu Pupp, nespoléhá pouze na tradiční Německo a Ruskou federaci. Směřujeme k tomu být opravdu světovými lázněmi. Známými nejen na dvou třech zdrojových trzích. Navazujeme úspěšnou spolupráci s partnery na Dálném východě. Znají nás Tchaj-wanci, Číňané… Ze Západu k nám jezdí už i Španělé, Portugalci či Italové. Počet zemí, které oslovujeme, byl v letošním a loňském roce mnohem vyšší než v dobách předchozích. Turisté Karlovy Vary berou nejen jako proslulé lázeňské město, kde se mohou léčit a relaxovat, ale i jako cíl a východiště k poznávání památek. Např. Bečov nad Teplou s relikviářem sv. Maura je ani ne 5 km od nás. Karlovarský kraj je na kulturní památky a přírodní pozoruhodnosti nesmírně bohatý. Jsme unikátní nejen termálními minerálními prameny, nádhernou krajinou, přírodními sceneriemi, ale i kulturou a nepřeberným množstvím historických objektů. Vítáme proto, že dělá vše, aby příjezd hostů k nám, do Karlovarského kraje, byl co nejjednodušší. Pracuje se na tom, aby karlovarské letiště bylo schopno přijímat velká dopravní letadla i za ztížených meteorologických podmínek, a to nejen z destinací v Ruské federaci, ale i z dalších, odkud lidé začínají mít zájem létat do Karlových Varů. V Karlovarském kraji, a nejen v našem městě, se opravuje řada objektů a vylepšuje dopravní infrastruktura. Město i krajský úřad, v čele s panem hejtmanem, dělají spoustu věcí, abychom tu měli co nejvíce turistů a aby tito mohli být spokojeni.

Co tzv. klasičtí lázeňští hosté?
Samozřejmě že k nám jezdí. Jim Grandhotel Pupp, a to zejména prostřednictvím vlastní kliniky „Harfa – Symfonie zdraví“ nabízí své pětihvězdičkové úrovni odpovídající možnosti lázeňské léčebné péče, regenerace a wellnes. Na naší klinice je jim k dispozici široká škála léčebných programů a lázeňských procedur. Jak hostům, kteří přijíždějí na tří- i vícetýdenní léčebný pobyt, tak i u krátkodobých pobytů.

Nedlouho poté, co v Grandhotelu Pupp v roli šéfkuchaře skončil (spolu s natáčením filmu „Poslední dovolená“) Gérard Depardieu, jsem dělal povídání s tehdy novým šéfkuchařem Janem Pípalem. Bez nadsázky lze konstatovat, že právě kvůli jeho umění láska ke Grandhotelu Pupp u řady vašich opakovaných hostů prochází žaludkem.
Pan Pípal je pro Grandohtel Pupp velikým přínosem. Právě díky němu došlo k posunu image hotelu i v oblasti gastronomie. To, co se dnes v Grandrestaurantu Pupp v podání pana šéfkuchaře Pípala a jeho týmu předvádí, je skutečně zážitková gastronomie. Věřím, že kdo přijede do Karlových Varů, a byť by nebydlel v Grandhotelu Pupp, by měl navštívit Grandrestaurant a pro ten prožitek – byl jsem v Karlových Varech, byl jsem v Puppu – si u nás dát oběd nebo večeři.

www.pupp.cz