Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Brambory mnoha chutí

V Přibyslavi
se 18.–20. října 2014 konal XVI. ročník Výstavy ovoce, zeleniny, medu a brambor. Společně s představiteli místních spolků zahrádkářů a včelařů ji zahájili starosta Přibyslavi Jan Štefáček a místostarosta Martin Kamarád. Zapsaný spolek Gastronomia Bohemica k výstavě připravil prezentaci „Brambory mnoha chutí“, na které se podílely město Přibyslav a agentura CzechTourism. Prezident spolku Pavel Franěk představil projekt Czech Specials, jenž prosazuje českou kuchyni ve společném stravování a cestovním ruchu. Přednáška Milana Čížka z Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě nesla název „České brambory v českých kuchyních“. Jídla z brambor byla zdarma k ochutnání v stánku před radnicí. Členové Asociace kuchařů a cukrářů ČR Martin Zvára ze SOŠ a SOU Vlašim a Vladislav Zabloudil z Pivovarské restaurace ve Velkých Popovicích připravili bramborový prejt, bramboračku s houbami, tatarák z brambor, pikantní bramborovou pomazánku, bramborák, bramborovou placku aj. Návštěvníci ochutnali 75 vzorků brambor dodaných drobnými pěstiteli a zemědělskými podniky. Porota v čele s odbornou pracovnicí někdejšího Šlechtitelského ústavu brambor v Keřkově u Přibyslavi Lidmilou Kameníkovou vybrala tři nejlepší vzorky. Vyhrála odrůda Marabel od Agrokomu Buzkov. Druhá byla Belana ze ZD Velké Losenice a třetí Julinka od Sativy Keřkov.

Prvními pěstiteli
brambor byli pravděpodobně obyvatelé dnešního Chile a Peru. Traduje se, že španělští dobyvatelé brambory objevili v roce 1536 a již v polovině 16. století je přinesli do Španělska a Anglie. Do Čech přišly v průběhu třicetileté války z Holandska a Braniborska. Odtud jejich české jméno – brambory. Kolem roku 1700 zahájily bramborové hlízy vítězné tažení světem. Neobsahují tuky ani bílkoviny, a proto dokonale doplňují maso a mléčné výrobky. Jsou zdrojem vitamínu B a C a zejména draslíku neutralizujícího kyseliny, které přijímáme v masité stravě.

Přibyslavsko
patří mezi hlavní bramborářské oblasti. Zároveň je významným historickým regionem. Svou životní pouť tu završil Jan Žižka z Trocnova. Ve městě a okolí je ke zhlédnutí dílo malíře a sochaře Romana Podrázského (1943–2001), například Mariánský sloup či obraz „Smrt Jana Žižky“.


www.czechtourism.cz
www.akc.cz