
Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
10. ledna byly v oranžérii hotelu Holiday Inn Prague Congress Centre
slavnostně završeny audity prvních provozovatelů systému Bezpečného
cateringu. Certifikáty převzaly (abecedně): FRENCH – REST spol. s r.o.;
Golem, spol. s r.o.; GRANDHOTEL PUPP Karlovy Vary, akciová společnost; hotel
Holiday Inn Prague Congress Centre; hotel InterContinental Praha – SHC
Management Prague, s.r.o. a Vyšehrad 2000 s.r.o. V otázkách dodržování
legislativních předpisů platných pro stravovací provozy je hlavním
partnerem Národní federace hotelů a restaurací ČR firma HASAP GASTRO
Consulting, s.r.o. Spolupráce je zaměřena zejména na principy správné
hygienické a výrobní praxe (SHVP) a systémy kritických kontrolních bodů
(HACCP). Principy SHVP jsou souborem pravidel, jak vykonávat jednotlivé
činnosti ve stravovacím provozu. Jsou dána typem strávníků, sortimentem a
způsobem připravovaných pokrmů. Určují nároky provozu na výběr a
specifikaci potravin, technologické postupy, stavebně technologické
požadavky, zabezpečení odborné způsobilosti pracovníků pro vykonávanou
činnost apod. Systémy HACCP slouží k vyhledávání takových procesů ve
výrobě pokrmů, v nichž hrozí největší riziko porušení zdravotní
nezávadnosti. Společným zájmem obou partnerů je zaručit zdravotní
nezávadnost podávaných pokrmů v hotelech a restauracích, a zvýšit tak
kvalitu služeb. Z tohoto důvodu v roce 2005 zahájili systém certifikace
cateringových služeb. Ten na základě pravidelných auditů zajišťuje
maximální hygienu při manipulaci a zpracování potravin, a tím také
vysokou bezpečnost hostů a kvalitu předkládaných pokrmů. Systém
Bezpečného cateringu zákazníkům umožní lepší orientaci na trhu
cateringových služeb. Zkušenosti z kontrol České obchodní inspekce
ilustrují, že podobná služba je velmi užitečná. Seznam certifikovaných
zařízení je k dispozici na adrese nfhrcr@nfhr.cz.