Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Až je to to pravé

Hotel, který má duši

a kde se přání stávají skutečností.

Parkhotel****, stylový zámecký hotel z konce 19. století, je umístěn v blízkosti brněnského výstaviště, a přitom v zeleni a tichu údolí řeky Svratky. Interiéry i exteriéry jsou zdobeny štukovými a kovářskými prvky, stěny potaženy lyonským hedvábím. Dvacet stylových dvoulůžkových pokojů zajišťuje neopakovatelnou atmosféru. 

Koncem září jsem se ocitl v Parkhotelu v Brně, abych pana Svatopluka Kapounka, majitele této rezidence, požádal o rozhovor. Záminkou mi bylo hlavní téma devátého vydání Všudybylu – hotelnictví. Pane Kapounku, navštívit Veslařskou 250 v Brně-Pisárkách znamená ocitnout se na dobré adrese, ale bylo to tak vždycky?
V roce 1990, kdy jsme pozemek se zástavbou kupovali, se na tomto místě nacházel architektonicky zajímavý, leč zdevastovaný objekt. Vila neudržovaná nejméně padesát let. Objekt z roku 1886 původně patřil brněnskému továrníkovi, který odsud odešel v průběhu druhé světové války. Po válce vila zůstala v soukromých rukou, avšak nikdo zřejmě ani nepomyslel na to, udělat z ní něco luxusnějšího. A to i v roce 1990, kdy jsme se k pozemku s domem dostali. Kombinace těsné blízkosti brněnského výstaviště a krásného údolí řeky Svratky přímo vybízela k příležitosti v oblasti cestovního ruchu. Rozhodli jsme se pro koncepci nadstandardního rodinného hotelu, a přitom cenově dostupného širokému spektru hostů. Pro příjemné místo, kde lidé budou moci objevovat krásu, detail po detailu. Už i naše moto: „Hotel, který má duši a kde se přání stávají skutečností“ naznačuje, že naším cílem není jen hotel, kam lidé chodí jen přespat nebo rychle něco sníst. V roce 1995 spatřilo světlo světa luxusní apartmá, nadstandardní záležitost s vlastním bazénem, zimní zahradou a luxusním obývacím pokojem s vitrážemi a koženou sedací soupravou, celkem přes čtyři sta čtverečních metrů. Možnost v něm bydlet využila řada významných osobností. Dnes je předmětem rozsáhlé rekonstrukce, abychom se dostali ještě dál. Opravdový zlom ale přišel v roce 1998, kdy jsme dokončili nejrozsáhlejší část celého areálu s gastronomickým a relaxačním zázemím.

Třetí tisíciletí tedy již na této adrese v Brně-Pisárkách zastihlo zavedený rodinný hotýlek, který rádi navštěvují nejen ambasadoři a další VIP, ale díky vaší cenové politice také obyčejní lidé.
Ano, zastihlo zde hotel, který je vyhlášený mezi firemní klientelou a který se orientuje na malou kongresovou turistiku do sta účastníků. Pro pražské firmy se stal jakoby módou. Obvykle dorazí na tři čtyři dny. Nejen proto, že jim u nás chutná a že jsou okouzleni prostředím a interiéry, ale že to mají v jiných cenových relacích než v Praze. Stejným způsobem si zvykli také firmy z nedaleké Vídně i odjinud. Po skončení pracovní části dne hostům zajišťujeme fakultativní programy (velmi často to bývají golfové turnaje) nebo program přímo u nás formou společenského večera s rautem kombinovaným s grilováním, doplněný cimbálovou muzikou a ochutnávkou moravských vín. Často se náročné celodenní semináře kombinují s přestávkami k využití sauny, bazénu či masáží. Opět si dovolím zmínit velikost hotelu, která umožňuje i relativně malým skupinám rezervovat celý hotel pouze pro sebe. Nic pak nenarušuje integritu jejich soukromí a firemní týmy stmeluje samo prostředí.

Parkhotel není ledajaký hotel…
I když navenek působíme jako malý rodinný hotel. Nikdy jsme nechtěli a nechceme příliš rozšiřovat svou ubytovací a stravovací kapacitu. Hotel by ztratil svou „duši“. Máme dvacet dvoulůžkových pokojů. Restauraci, kavárnu, bar, čtyři salonky, dvě terasy s grilem, bazén, saunu, fitness centrum, masážní studio a zázemí pro konání seminářů s moderní kongresovou technikou. Disponujeme špičkově vybavenou kuchyní. Naše menu obsahuje více než dvě stě hlavních jídel. Mnoho kulinářských inspirací nacházíme v zahraničí. Co se týče snídaní, ty jsou pojaty rovněž rodinně. Host nemusí k bufetovému stolu. K jeho stolu přijde kuchařka, on jí sdělí přání a během chvilky se vzájemně domluví. Snídaně často připravuje moje žena. Jsou velmi oblíbené, protože je schopna nabídnout víc než standard.

Zmínil jste jiné cenové relace.
Často pobývám v zahraničí a využívám služeb tamních hotelů. Ve srovnání s většinou z nich jsme na zhruba padesáti procentech jejich cen. Našimi klienty jsou ale ve velké míře čeští hosté. Kvalitou dle jejich vyjádření převyšujeme, ale cenově jsme na úrovni brněnské tříhvězdičkové restaurace. Jsme dostupní, i když naše vybavení a prostorové dispozice jsou nadstandardní. Nemusí to být ani movitý podnikatel, aby u nás bydlel, uspořádal svatbu, oslavu apod. Cena ubytování v jednolůžkovém pokoji se pohybuje kolem 40 až 60 €. Jsme o dvacet až třicet procent níž než pultové ceny jiných hotelů stejné kategorie, což spolu s prostředím Parkhotelu a přístupem personálu přispívá k vysoké poptávce po našich službách. A nemáme žádnou nezaplacenou pohledávku po lhůtě splatnosti. Sami se řídíme přísnou podnikatelskou etikou a to stejné tvrdě požadujeme od svých klientů. Nikdo, kdo už u nás byl, nechce přijít o možnost být tu i příště.

Jak při těchto cenách dosahujete vysoké kvality prostředí a služeb?
Vycházíme z jednoduché úvahy, že kvalita dělá kvalitu. Lze to vysledovat u lidí všech profesí. Od politické reprezentace až po řemeslníky. Chtít produkovat kvalitu od nekvality je blbost. Proto je třeba nehledat chyby pouze kolem. Tzn. nespokojovat se s danou úrovní. Téměř vše lze zlepšovat. Je třeba naslouchat, neustále být ve střehu, pracovat dál a dál. Prostě nemyslet si, že už jsme na konci. Všechno – nejen interiéry, ale i vystupování personálu a roli naší rodiny se snažím vnímat z pozice hotelového hosta a ovlivňovat tak, aby se mi tu líbilo. Je to hlavně o drobnostech, o dotahování detailů. Vždy si najdu nějaký prostor, o němž se domnívám, že je třeba jej změnit. Ale i myšlenka musí dozrát, teprve až mám pocit, že je to to pravé, tak ji realizuji. Nezaměstnáváme nikoho nadbytečného. Pečlivě vybíráme každého člena týmu. Klient tak u nás nalezne tolik požadovanou flexibilitu s důrazem na plnění individuálních přání a profesionální zázemí. Největší úspory nacházíme v kumulování činností, zejména u členů naší rodiny. Tím, že po večerech dělám účetního, odpoledne kotelníka, dopoledne recepčního, mezitím šéfa a kromě toho, co je třeba. Dávno jsme pochopili, že jako majitelé musíme být vždy přítomni. Z toho důvodu naše rodina bydlí přímo v hotelovém areálu. Podle mnoha hostů je to znát.

Co bude až budeme součástí Evropská unie?
Vůbec se toho nebojím. Nezaskakují nás „nová“ nařízení, hygienické normy apod. Překvapují nás pouze takové typicky české excesy jako třeba nové zařazení hotelů do šesté odpisové skupiny, že koberec, který jsme dnes koupili budeme odpisovat padesát let.







www.parkhotel.cz