Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Ananasový úspěch z Azorských ostrovů

Třináct týmů z devíti zemí se od 26. do 28. dubna 2012 pokoušelo v Ponta Delgadě, hlavním městě azorského ostrova Sao Miguel, uspět v soutěži Pineapple Challenge. Soutěž pořádala Escola de formacao Turistica e hoteliera, jedna z členských škol AEHT – asociace evropských hotelových škol. A protože členem asociace je také SOU a SOŠ Přímětická ve Znojmě, studenti ze Znojma se rozhodli dokázat, že i česká kuchyně může být světová. Soutěžilo se v přípravě pokrmů, v nichž, jak napovídá název soutěže, hrál hlavní roli ananas. Tuto surovinu zapracoval náš tým do všech pokrmů tříchodového menu takovým způsobem, že získal cenu za kreativitu. První úspěch ovšem nezůstal jediným a tým z Přímětické si nakonec odvážel i další tři z pěti udělených cen. Šárka Krontorádová, žákyně 3. ročníku oboru Kuchař-číšník, byla oceněna jako nejlepší kuchař. Tomáš Kňazovčík ze 3. ročníku oboru Podnikání získal cenu pro nejlepšího číšníka a oba společně také cenu pro nejlepší tým. Zajímalo nás, kudy vede cesta k úspěchu na mezinárodním poli.
Šárko, porota tě ocenila jako nejlepšího kuchaře. Můžeš nám přiblížit své úspěšné ananasové menu?
S odbornou učitelkou paní Dřevojanovou jsme vybraly a hlavně natrénovaly menu složené z našich původních receptů. Jako předkrm jsem připravila tatarák z tuňáka a ananasu, tataki steak na bylinkovo-ananasovém dresinku. Hlavní chod byl pak steak z vepřové panenky se švestkou a slaninou, šťouchané brambory s cibulkou, ananasovou omáčkou a zeleninové ragú s telecím fondem. Jako dezert bylo medové jablko s ořechy v listovém těstě s ananasovým sorbetem.

Který z těchto chodů ti dal nejvíc zabrat?
Ani jeden nebyl jednoduchý, třeba k předkrmu jsem si sama pekla banketky, zatímco ostatní použili místní pečivo.

Tomáši, ty sis dovezl cenu pro nejlepšího číšníka. Jak se ti to povedlo?
Na soutěž jsem se poměrně dlouho připravoval s odborným učitelem panem Bendou a ten opravdu neponechal nic náhodě. Náš stůl byl jeden z nejhezčích, všechno jsme měli sladěné, a i když jsem měl trochu trému, díky dobré přípravě jsem si soutěž docela užil. Přestože jsem musel po celou dobu obsluhy mluvit anglicky, a to pro mě byla tak trochu výzva.

Oba jste navíc dostali cenu jako nejlepší tým. Jak se vám společně pracovalo?
Během samotné soutěže jsme spolu nemohli moc komunikovat, ale kdyby Šárka tak skvěle neuvařila a já dobře neobsluhoval, asi bychom tu cenu nezískali. Byla to úžasná zkušenost, na kterou asi nikdy nezapomeneme, stejně jako na celý pobyt. Je to pro nás velká motivace do budoucna.
-LH-