Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Hledáte ubytování pro své obchodní návštěvy, atraktivní prostory pro firemní akce a prezentace nebo vhodné místo pro obchodní jednání? Pořádáte kongres nebo konferenci pro malé skupiny i pro několik tisíc účastníků? Toužíte po romantickém místě pro svatební obřad? Nebo jen potřebujete načerpat sílu ve wellness či se oddat gastronomickému zážitku? TOP HOTEL Praha je správnou volbou. Je největším kongresovým hotelem v Evropě. Nachází se uprostřed rozsáhlého parku. Jeho interiéry jsou vyzdobeny řadou uměleckých děl – vitrážemi, freskami akademického malíře Boušky nebo mozaikou navrženou profesorem Josefem Lieslerem. Pod jednou střechou nabízí nejširší škálu služeb – ubytování, špičkové kongresové centrum, pět restaurací a několik barů, letní terasy, pestré možnosti sportu a relaxace i velkokapacitní parkoviště. Akce zajišťuje na vysoké profesionální úrovni, včetně techniky, občerstvení, transferů, výzdoby a doprovodného programu. Nabízí i pestré možnosti pro odpočinek, zábavu a sportovní vyžití. Wellness centrum s bazénem, fitness centrum, masáže, kryté a venkovní tenisové kurty i bowlingové dráhy. Příjemným místem pro romantickou procházku i posezení je Japonská zahrada se zpívající fontánou. Jeho gastronomický tým získal zlatou medaili na mezinárodní výstavě HOGA 2009 v Norimberku, dvě bronzové medaile na světové kuchařské olympiádě IKA 2008 v Erfurtu, zlatou a bronzovou medaili na EXPOGAST – Culinary World Cup 2006 v Lucemburku, četné medaile na soutěžích v carvingu a cukrářské výrobě.

TOP HOTEL Praha vlastní a provozuje společnost TOP HOTELS GROUP a.s. V letošním roce se umístila v žebříčku 100 obdivovaných firem České republiky 2010 na 4. místě v odvětví pohostinství a ubytování. Od r. 2002 figuruje v rámci Českých 100 nejlepších a umísťuje se v sedmičce nejlepších společností v oborové kategorii cestovní ruch. Zaměstnanci společnosti získali ocenění Mladý manažerský talent do 35 let roku 2008 v rámci soutěže Manažer roku, Manažerka roku 2002, Zelený hoteliér roku. Je držitelkou certifikátu managementu jakosti podle normy ČSN EN ISO 9001:2009 pro TOP HOTEL Praha, ALBION HOTEL a GARNI HOTEL Praha. ALBION HOTEL byl zařazen v katalogu Best of Realty – Nejlepší z realit 2007.

ALBION HOTEL má nového majitele

S předsedou představenstva společnosti TOP HOTELS GROUP a.s. ing. arch. Vladimírem Dohnalem se potkáváme 9. října 2010 v TOP HOTELu Praha.
Vláďo, doslechl jsem se, žes prý prodal ALBION HOTEL.
To jsem se dozvěděl ještě dřív, než mne vůbec napadlo, že to udělám. Ale je to pravda. Jeho novým majitelem je společnost Hotel Albion s.r.o., jejímž vlastníkem a jediným jednatelem je Ing. Radek Dohnal.

Nicméně potkáváme se v TOP HOTELu Praha. Vzhledem k tomu, kolik tu máš akcí a hostů, se mi to jeví, že v českém hotelnictví dochází k oživeni.
No, ještě nějakou chvilku to bude trvat, protože pražští hoteliéři, popř. management jejich hotelů, se doslova zbláznili a podbízejí se cenami. Do nesmyslných cen hotely nutí nejen hospodářská recese, ale i tlak incomingových cestovních agentur, které je zásobují turistickými skupinami. Nicméně jsou prognózy, že by se od dubna 2011 mohla zlepšit situace. Turistů je dost už teď, ale vrátit ceny tam, kde byly v roce 2008, půjde velmi pozvolna. Značnou roli v tom hraje česká specifičnost, už proto, že konkurence je všude na světě. Ale i konkurenční boj může mít slušnou formu a v rámci hospodářské soutěže by se měla dodržovat pravidla hry. U nás, u subjektů podnikajících v terciální sféře, tj. ve službách, kteří se orientují na klienty generované ces­tovním ruchem (tj. přitažlivostí turistické destinace Česká republika, resp. Praha), je to dost neštěstí. Pokud někdo odchází z obchodního úseku nějakého hotelu, nezřídka si s sebou odnáší databázi hotelových klientů a partnerů. Ty pak ze své nové štace oslovuje, a protože ví, za kolik u jeho bývalého zaměstnavatele nakupovali služby, cenově se jim podbízí. Když neoprávněně používáš software nebo pirátskou kopii zvukového či obrazového díla, je to veřejností vnímáno jako kriminální čin. Zcizení obchodní databáze či know-how je rovněž kriminální čin, ale odejít od firmy a sebrat jí databázi se tu považuje za normální.

Jak si stojí hotelnictví v Praze?
Dneska jsem se díval na statistiku v Ekonomu, a revenue pražských hotelů vychází hůř než u hotelů v Českých Budějovicích. To nesvědčí o dobré práci a smysluplné obchodní politice hoteliérů v Praze, ani o kvalitní práci pražského magistrátu při prezentaci Prahy, a ani o kvalitní propagaci České republiky ve světě. Ta je nezřídka přímo hrozná! Český stánek, kterým se Česko propaguje na veletrzích cestovního ruchu, je hanebný. Jsem přesvědčen, že bychom měli skončit s takovou tou „politickou odpovědností“ a škody způsobené pracovníky veřejných institucí jim dávat k náhradě. Na rozdíl od různých poradců, mluvčích a radilů – specialistů na všechno, jsem projel veletrhy cestovního ruchu od jižní Afriky přes Japonsko, Čínu, USA a pochopitelně Evropu. Jelikož cestuji za své, vždy jsem se snažil srovnávat a dovézt si poznatek, který by byl dobrý nejen pro moji firmu, ale i pro Českou republiku. Ministr pro místní rozvoj by proto měl naslouchat nejen těm, kteří říkají, co chce slyšet nebo odpovědí na cokoliv, ale odborníkům.
Propagace Prahy, pokud se to, co je, tak dá nazvat, je rovněž bídná. Vždy jsem se snažil, aby peníze, které jsou deklarovány na rozvoj cestovního ruchu, byly poctivě využity. Pražský magistrát by měl cestovnímu ruchu věnovat příslušnou péči a neobklopovat se lidmi, kteří o cestovním ruchu ví málo nebo jsou na magistrátu závislí. Kdo rozhoduje? Primátor má svoji komisi, radní má svoji komisi… Mluví vůbec spolu? Když budu upřímný, tak Hospodářská komora ČR, kde jsem v představenstvu, taky vůbec nic. O Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR nemluvě, i když spojení cestovní ruch a obchod je částečně mým dítětem. Průmysl cestovního ruchu, jako takový, by měl opustit platformu Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a jako samostatný hrdý obor se brát za své zájmy a informovat o svých cílech. Trochu převládá názor, že si hospodští a cestovky nějak pomůžou. Není to pravda, a abych jen nekritizoval jako zapšklý člověk, domnívám se, že propagaci Česka ve všech oblastech by prospělo spojení Czech Trade, Czech Invest a Czech Tourism. Ušetřily by se peníze a nebyla trojkolejnost. Czech Tourism má zastoupení v cca 22 zemích, např. v Indii. Proč zrovna tam?

Takže i cestovní ruch patří v Česku k ohroženým druhům?
Mezi nejohroženější. SARS (cca 160 mrtvých v celém světě) stál TOP HOTELS GROUP na tržbách 30 milionů korun. Různé druhy chřipek, regionální války a hlavně terorismus cestovním ruchem neskutečně cloumají. Přitom cestovní ruch patří mezi velice dobré zdroje příjmů do státní pokladny. Některé státy a hlavně jejich vlády to pochopily (např. Rakousko). Některé ne. Mezi ty ne patří i Česká republika, s výjimkou krátkého období za pana ministra Radko Martínka.

Potkáváme se v sobotu, protože tenhle týden jste měli hodně rušný.
Nejenom tenhle týden. 25. října 2010 ve Varšavě v hotelu Marriott pořádá náš ambassador Jan Sechter recepci u příležitosti našeho státního svátku, Dne vzniku samostatného Československého státu, jejímž je TOP HOTELS GROUP partnerem a TOP HOTEL Praha catererem. Po obnově našeho obchodního úseku se rozběhly akce, a tím i dobré tržby. Změnili jsme nejen obchodní oddělení, ale i banku a některé další přístupy k okolí. Nicméně od tohoto pondělka jsme už např. zajišťovali catering pro Národní muzeum při vernisáži výstavy, poslední velké výstavy v historické budově před její rekonstrukcí , „Staré pověsti české“, pod záštitou předsedkyně Sněmovny Parlamentu ČR paní Miroslavy Němcové. V TOP HOTELu Praha jsme měli velký několikatisícový lékařský kongres. Za účasti premiéra Petra Nečase, ministra financí Miroslava Kalouska, ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, šéfa tripartity Jana Wiesnera, finančního arbitra ČR Františka Klufy, viceprezidenta Microsoftu Jana Mühlfeita, profesora Michala Mejstříka, Dr. Vladimíra Špidly aj. tu proběhlo mezinárodní ekonomické fórum Zlatá koruna věnované důchodové reformě, jehož se zúčastnilo na čtyři sta osobností.

A tebe také zlatě korunovali za to, že jsi Raiffeisen bance o deset let dříve úspěšně splatil poslední splátku svého …setmilionového úvěru, který sis vzal na TOP HOTEL?
No, Raiffeisen Bank, když jsem jí 24. září 2010 uhradil poslední splátku a přestal být jejím klientem, asi až tak velkou radost neměla. Ve svém osobním dopise, v souvislosti s ukončením naší spolupráce, generální ředitel Raiffeisen Bank pan Lubor Žalman konstatoval, že jsem patřil do první pětky jejich nevýznamnějších klientů.