Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Aby i Česká republika byla celoročně rozkvetlou zahradou


Skupina společností COMPAG, tedy COMPAG MLADÁ BOLESLAV s.r.o., COMPAG VOTICE s.r.o. a COMPAG CZ s.r.o., držitelé certifikátu jakosti ISO 9001 a environmentálního systému ISO 14001, podnikají v oblasti hospodaření s odpady a dalších komunálních služeb. Jejich hlavními činnostmi jsou sběr, svoz a zneškodňování komunálních odpadů, provozování skládek, strojní i ruční čištění komunikací včetně zimní údržby, sběr tříděného odpadu, sběr nebezpečného odpadu, provozování sběrných dvorů a provádění údržby veřejné zeleně. Poskytují i řadu doplňkových služeb, jako jsou stavba a údržba hřišť, provoz nákladní dopravy, prodej nádob na odpad, mytí vozidel, prodej zahradnických výpěstků, zajištění provozu vodovodů a kanalizací. Ve všech svých činnostech usilují o zajištění trvale udržitelného rozvoje v oblasti životního prostředí.



Skupina COMPAG CZ zajišťuje pravidelný svoz odpadu z odpadových nádob z více než stovky měst a obcí a nespočtu podnikatelských subjektů. Odvoz směsného komunálního odpadu provádí z kontejnerů a popelnic o různých objemech dle přání zákazníka. Zajišťuje i svoz odpadu umisťovaného do zvláštních pytlů včetně distribuce těchto pytlů. Provádí odvoz tříděného odpadu skla, papíru a plastu, pro nějž zajišťuje druhotné materiálové využití. Pro řadu obcí zajišťuje i mobilní svoz nebezpečných složek vytříděných z komunálních odpadů (televizí, lednic, baterií, zářivek, barev, olejů atd.). Připravuje i další projekty v oblasti třídění odpadů. Při tomto významně spolupracuje s akreditovanou společností EKO-KOM a.s.



Zahradnictví společnosti se stará o veškerou městskou zeleň v městech Mladá Boleslav a Votice. V rámci volných kapacit provádí služby i pro další zákazníky – obce, obchodní centra. Zajišťuje kompletní projekty zahrad včetně realizace, výzdobu při významných kulturních akcích apod.



Společnost provozuje skládky komunálního odpadu v Michalovicích a Voticích včetně připojené recyklační plochy, skládku interního odpadu Chrást. Skládky Michalovice a Votice jsou moderními areály vybudovanými dle legislativních požadavků Evropské unie. Jsou vybavena elektronickou váhou, mycím zařízením, jímkami bioplynu a veškerou další technikou. Kapacity těchto skládek zaručují stálý provoz ještě mnoho let.



Skupina COMPAG CZ provádí čištění veškerých komunikací, vozovek, parkovišť a chodníků. Používá k tomu nejmodernější čisticí techniku. V případě potřeby provádí i ruční dočištování. V zimním období zajišťuje sjízdnost vozovek a komunikací pro pěší. Zájem o tyto její služby projevují nejen velká města, ale i obce a obchodní a průmyslové společnosti.

Společnosti Compag působí v oblasti komunálních služeb. Jsou společnými podniky veřejného a soukromého sektoru, který v nich zastupují dceřiné firmy COMPAG GmbH rakouské společnosti Brantner. Ta na území Rakouska, Maďarska, Německa, Slovenska a Česka podniká v odpadovém hospodářství a dopravě. V Česku spoluvlastní firmy v Mladé Boleslavi, Voticích a Praze. Právě její pražská filiálka COMPAG CZ má nejagilněji otevírat nové možnosti. Privatizovat stávající technické služby ve vlastnictví měst a obcí, účastnit se výběrových řízení na vypsané veřejné zakázky a získávat zakázky i z řad firemní klientely. Jednatele společností Compag pana Radka Lizce jsem oslovil nejenom proto, že se firmy Compag úspěšně zabývají čištěním a údržbou pozemních komunikací, ale také proto, že fenoménem současné doby je péče o životní prostředí. První téma proto bylo: evropské trendy v hospodaření s odpady.
Určitě sem patří třídění odpadů. Spolupracujeme s akreditovanou společností EKO-KOM a.s., která je dotována výrobci produkujícími základní složky odpadu, jako jsou plasty, papír, sklo a tetra-pak. Tyto peníze slouží k dotacím do rozpočtů měst a obcí, aby svoz a případné využití těchto odpadů prováděly.

Umíte likvidovat vyřazené automobily a jejich vraky?
V současnosti je toto téma na území Česka vysoce aktuální. V letošním roce vstupuje v platnost zákon o likvidaci autovraků. Proto jsme rozhodnuti vstoupit na český trh i v této oblasti. Budeme se snažit navázat kontakty se všemi výrobci a dovozci vozidel a nabídnout jim tuto službu. Naše mateřská společnost Brantner má s likvidací vyřazených motorových vozidel velké zkušenosti.

Proč je pro město či obec výhodné vytvořit spolu s rakouskou společností COMPAG GmbH společnou firmu zabývající se komplexním řešením komunálního odpadu?
Protože tyto služby provádí ve vysoké kvalitě. Mohl-li bych to k něčemu připodobnit, pak jsme jakoby takový Porsche na českém trhu. Jsme rychlí, kvalitní, jenom porovnání s cenou tohoto vozu výrazně pokulhává, protože jsme (a to ve prospěch obyvatel obcí a měst) relativně levní. Díky dobře zvládnuté logistice jsme schopni služby realizovat za daleko příznivější ceny než konkurenční firmy. Zřejmě i proto, že máme na vysoké úrovni zvládnuto využití odpadů, od čehož se konstrukce konečné ceny rovněž odvíjí. V již zmiňovaném třídění odpadů jsme schopni nabídnout komplexní službu. Postarat se o plnění veškerých legislativních norem při nakládání s odpady, jimiž jsou města a obce vázány.

Současné Česko za Rakouskem výrazně pokulhává, co se týče inkasa z cestovního ruchu i míry pořádku, resp. uklizenosti. Zmiňuji to, protože blahoslavení tvrdí, že je tomu tak i proto, že Rakousko má Alpy. Podle mne to je ale tím, že tu máme binec, nejen neuklizeno, ale i systémový – vyznáváme jiné hodnoty. A tak, přejedeme-li česko-rakouské hranice, můžeme mít pocit, že se ocitáme v jiném světě. Pro vaši mateřskou firmu je bezesporu skvělou referencí, že se dokázala na tak náročném trhu prosadit a je na něm stálicí.
Společnost Brantner je rodinnou firmou vlastněnou panem Brantnerem. Byla založena před třiceti lety. Má velmi silné postavení ve Vídni a v oblasti Dolních Rakous. Velmi intenzivně spolupracuje s představiteli veřejného sektoru na tom, aby nakládání s odpady splňovalo aktuálně nejvyšší ekologická kritéria. Z tohoto důvodu přichází s inovacemi a novými nápady v oblasti nakládání s odpadem, zejména směrem k jeho maximálnímu druhotnému využití. Tj. aby procento konečné likvidace nezužitkovaného odpadu bylo co nejmenší a využitého co nejvyšší.

Občas proběhnou zprávy, že některé firmy chtějí ze zahraničí do Česka vozit odpad k likvidaci. Co říkáte na tyto snahy?
Že dnešní trend už takový není. Česká ministerstva, obzvláště životního prostředí, se k těmto snahám staví striktně záporně. Firmy provozující spalovny už v současné době nemají šanci k nám importovat odpad ze zahraničí.

Spalování a skládkování je až ta poslední možnost jak nakládat s odpadem.
Určitě. Nejen z ekologického, ale i z ekonomického hlediska. Odpad se dá využít daleko rentabilněji. Zejména asijské země přicházejí s dalšími tématy na jeho využití. Řada firem se např. orientuje na zpracování plastového odpadu. Existují i v Česku a naše společnost s řadou z nich spolupracuje.

Jaký je akční rádius COMPAG GmbH v rámci Česka?
Momentálně působíme v kraji Středočeském, Libereckém, Ústeckém a Jihočeském. Jsme ale schopni operovat po celém území Česka. Investovat do racionálního nakládání s komunálním a dalším odpadem se vyplácí. Strategie rakouského vlastníka je taková, že tyto investice chce podstoupit. Chce investovat do vybudování dalších třídicích linek a úpraven odpadů.

Je to jen (ne)kulturou, obecně tolerovanými zvyklostmi, že je u nás běžné vyvážet odpad do volné přírody?
Je to i tím, že obce a města nemají takové finanční prostředky, aby svým obyvatelům dopřály komfort, který je dnes možný a běžný v Rakousku. Velmi rádi bychom, a také tak činíme, oslovovali města a obce s nabídkami svozu a třídění odpadu. Nejen prostřednictvím barevných kontejnerů, do nichž jej mají ukládat. Jsme schopni dodávat do domácností barevně rozlišené pytle tak, aby lidé mohli odpad třídit rovnou doma a v určitý den jej připravit ke svozu. Faktor, který brzdí racionální nakládání s komunálním odpadem, je, že si řada obyvatel neuvědomuje, že jim třídění cosi přináší. Navíc v řadě míst České republiky pro ně může být problémem dopravit tříděný odpad do k tomu určených kontejnerů. Tříděním doma se to dá výrazně eliminovat. Jsou i možnosti zaměřit se na svoz kompostovatelných odpadů. To, aby do pokladen obcí a měst přitékalo více finančních prostředků od producentů, popř. zpracovatelů odpadů, je v prvé řadě otázkou společenské poptávky, na ní navazující legislativy a investic.

Objevují se názory, že firmy podnikající v oblasti svozu a likvidace komunálního odpadu tento stejně sesypávají na skládku na jednu hromadu.
Pro každou společnost zabývající se nakládáním s odpady by dnes mělo být kritériem číslo jedna další využití odpadu jako zdroje surovin. To není „pouze“ kvůli životnímu prostředí. Kooperovat s partnery, kteří se orientují na zpracování druhotných surovin, nebo je zpracovat v rámci vlastních kapacit, je i ekonomicky výhodné. To, že nejde pouze o proklamace, můžeme prokázat i tím, že to ve Spolkové republice Rakousko funguje. A tak naším cílem je, aby i Česká republika byla celoročně rozkvetlou zahradou. Naše společnost totiž v komunální sféře poskytuje nejen služby zaměřené na svoz a likvidaci odpadů, ale také mnohé další. Např. úklidy a čištění veřejných ploch, zimní údržbu ulic a chodníků, údržbu veřejné zeleně. Máme pro to vhodnou techniku a neustále zvyšujeme odbornost svých pracovníků. Hlavně prostřednictvím školení, která jsou propojena s celoevropskými. Poskytujeme i konzultace městům a obcím. Např. jak mají ošetřovat zeleň.

Možná, že se někteří z komunálních politiků budou obávat, že pokud tyto služby svěří vaší firmě, přijdou místní lidé o pracovní místa a oni o volební preference.
Opak je pravdou. Naše firmy působící na českém území jsou společnými podniky měst a nás, tzv. soukromého sektoru. PPP – Public Private Partnership (partnerství soukromého a veřejného sektoru) je směr výrazně podporovaný (a to i ekonomickými stimuly) Evropskou unií, protože značně rozšiřuje možnosti realizace některých významných potřeb měst a obcí. Při vytváření společných podniků je v našem případě možné uplatnit několik scénářů. Podle toho, jaké pozice chce město či obec v našich společných firmách zastávat. Město či obec může ve firmě vlastnit až 49% podíl. Přesto, že je COMPAG GmbH většinovým vlastníkem, hlasování valné hromady je smluvně ošetřeno rovným poměrem – jeden ku jednomu hlasu. Rozhodující nemá nikdo. Vždy se musí obě strany dohodnout. Obava, že bychom nechtěli zaměstnávat místní obyvatele, je lichá nejen proto, že se dá předpokládat, že zástupci města budou hájit zájmy svých voličů, ale i proto, že v Česku je sice vysoká nezaměstnanost, ale najít lidi na práci…? Naší personální filozofií je využívat především domácích lidských zdrojů. Už proto, že místní obyvatelé mají k dané práci a své obci či městu zpravidla výrazně pevnější vztah, mj. už proto, že jsou obvykle součástí společenství tamních jim blízkých lidí. Rozdělení kompetencí a využití synergií, kdy rakouská společnost přináší investice a know-how a město lidské zdroje, popř. stávající majetek svých technických služeb, je oboustranně výhodné. Naší snahou je, aby momentem, kdy město do společného podniku vstoupí, mělo také garanci, že zisky budou mezi oba vlastníky děleny podle poměru jejich zastoupení. Proto je vždy snahou této společnosti, aby působila nejen v katastru města, jež je jejím spoluvlastníkem, ale i v jeho okolí. Tím firma, potažmo v ní zastoupené město, může profitovat ze služeb poskytovaných v okolních obcích a firmách. Ostatně každý se může seznámit s tím, jaké zisky plynou do pokladen měst, jež jsou spoluvlastníky našich společných firem. Jedná se o miliony korun ročně. Např. dividenda města Mladá Boleslav za rok 2003 činila tři miliony devět set dvacet tisíc korun. V roce 2004 předpokládáme obdobnou výši, ale ta bude známa až po valné hromadě.





www.compag.cz



www.brantner.com