Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Česká legislativa i legislativa Evropské unie ukládají stravovacím
provozům povinnost dodržovat zásady Správné hygienické a výrobní praxe
(SHVP). Mít zavedeny systémy založené na principech HACCP. Společnost HASAP
GASTRO Consulting, s.r.o. vznikla v roce 2001 a jako první na českém trhu
provozovatelům stravovacích provozů přinesla nástroje a odbornou pomoc při
řešení otázek vznikajících s jejich uplatňováním. Během více než
šesti let rozšířila portfolio svých činností a nyní zajišťuje
nejucelenější komplex služeb a produktů pro stravovací provozy ve
střední a východní Evropě. Ke každému stravovacímu provozu přistupuje
individuálně a rozsah servisu přizpůsobuje jeho potřebám a možnostem.
Při zavádění systémů spolupracuje s předními dodavateli čistících
prostředků, stravovacích systémů a technologií, s projektanty,
konzultačními, certifikačními společnostmi atd. tak, aby jí dodávané
systémy byly kompatibilní s daným stravovacím provozem a dotvářely
komplexní systém. Jejím výhradním dodavatelem při zavádění
monitorovacího systému je sesterská firma Qi Analytical s.r.o. Laboratorní
rozbory pro ni zabezpečuje akreditovaná laboratoř Státního veterinárního
ústavu v Jihlavě. HASAP GASTRO Consulting je odborným partnerem Asociace
hotelů a restaurací ČR, Asociace kuchařů a cukrářů ČR a spolupracuje na
projektu Gastroučitel.
Nabízí:
Poradenské služby k ISO 22000:2005
ISO 22000:2005 je první mezinárodní systémovou normou, která specifikuje
požadavky kladené na všechny organizace v potravinovém řetězci (od
prvovýrobců až ke konzumentům potravin, tedy i na provozy z oblasti
veřejného stravování) s ohledem na zajištění bezpečnosti potravin.
Cílem je harmonizace požadavků na systém managementu bezpečnosti potravin
pro organizace uvnitř potravinového řetězce na celosvětové úrovni. Normu
lze aplikovat na všechny organizace bez ohledu na jejich velikost, které jsou
nějakým způsobem začleněny do potravinového řetězce a které chtějí
uplatňovat systémy umožňující poskytovat trvale bezpečné
produkty.
Standardní poradenství a konzultace:
- provedení interních auditů (IA) za účelem ověření míry shody
s normou;
- zdokumentování neshod a zjištění z IA;
- metodická podpora při realizaci nápravných a preventivních opatření
vyplývající z IA;
- metodická podpora, konzultace a školení.
Rozšířené poradenství a konzultace:
- „Standardní poradenství a konzultace“ (viz předchozí body);
- metodická podpora při přípravě zprávy pro přezkoumání systému
vedením společnosti;
- účast a metodická podpora při přezkoumání systému vedením
společnosti;
- účast a metodická podpora společnosti při certifikačním auditu;
- podpora při realizaci nápravných a preventivních opatření
vyplývajících z certifikačního auditu.
Komplexní poradenství a konzultace
- „Standardní poradenství a konzultace“ (viz předpředchozí blok)
- „Rozšířené poradenství a konzultace“ (viz předchozí blok)
- zpracování, resp. úprava dokumentace a zpráv systému managementu jakosti
na základě potřeb společnosti.
S jednatelem společnosti HASAP GASTRO Consulting, s.r.o. panem
Milošem Žáčkem se potkáváme v Kongresovém sále Nemocnice Na Homolce na
třetím ročníku jimi pořádané konference zaměřené na systémy
HACCP.
Toto téma jsme letos uchopili netradičním způsobem a konferenci jsme uvedli
mottem: „Bezpečnost, ekonomika, prosperita“. Řešili jsme je nejen
z pohledu nemocničních provozů, ale i ostatních institucí poskytujících
stravovací služby. Tj. hotelů, restaurací, armády, vězeňské služby,
ústavů sociální péče, školních a závodních jídelen atd. Na prvních
dvou ročnících se sešli hlavně nutriční terapeuti, střední a vyšší
management zdravotnických zařízení včetně vojenských nemocnic a odborní
pracovníci gastroprovozů vězeňské služby. Tento rok se však dostavili
posluchači jak z již jmenovaných oblastí, tak z řad restaurací a
cateringových firem včetně těch nejrenomovanějších, jako jsou Vyšehrad
2000, Golem, Aramark atd. a ubytovacích zařízení – od penzionů až po
pětihvězdičkové hotely mezinárodních řetězců. Na konferenci jsme
probírali ověřovací postupy a problematiku základních systémů –
Správné hygienické a výrobní praxe a HACCP, které určuje legislativa a
které jsou základními stavebními kameny pro systémy managementu řízení
jakosti ISO 22000:2005, ISO 9001:2000 a akreditace zdravotnických
zařízení.
Pokud nějaký systém dobře funguje, je tomu proto, že má řád,
jež se (zejména v oblasti bezpečnosti potravin) limitně blíží axiomu.
A co se týče úspěšnosti nás lidí? Ta je dána tím, že „nejdeme
hlavou proti zdi“ a ctíme objektivní zákonitosti a zákony. Obrovskou
konkurenční výhodou proto je znát pravidla a mít jejich plnění pod
kontrolou. Tedy i disponovat možnostmi se v kterékoliv fázi procesu
přesvědčovat o jejich dodržování.
Aby bylo možné nějaký systém vést a kontrolovat, musíme jej znát.
Činnosti v rámci stravovacích provozů musí v prvé řadě splňovat
legislativní požadavky. To je zákonná povinnost. Jsou tam ale i další
procesy, které se týkají jiných oblastí. Systém řízení jakosti se
nezavádí kvůli hygieně jako takové. Do stravovacího provozu je zaváděn
proto, aby mu pomáhal udržet kvalitu a v konečném důsledku platící
klientelu už proto, že výrazně garantuje bezpečnost jejich stravování.
Definuje sice řadu povinností, ale současně provozovatele provozu kryje
proti možnému ataku ze strany strávníků i zaměstnanců. Systém řízení
jakosti, to je nejen Vyhláška o ochraně zdraví, ale zahrnuje bezpečnost
práce, protipožární prevenci atd. Je to plnohodnotný systém pokrývající
všechny činnosti stravovacích zařízení. Pokud jsou nastolena pravidla
HACCP, mohou se na nich stavět systémy jakosti, oborové systémy na služby
ISO 22000:2005 a posléze ISO 9001:2000 na celkový management. Máme-li
takovýto systém, který řídíme a kontrolujeme, eventuelně díky němu
ihned v zárodku napravujeme případné nedostatky, je mizivý prostor pro
kolísání kvality. Jsme tak schopni veřejně všeobecně srozumitelně
deklarovat špičkovou kvalitu po celou dobu fungování stravovacího
provozu.
Za první republiky i do roku 1989 platily pro veřejné stravování
nejen závazné standardy, ale i metodika. Ty s tzv. Sametovou revolucí
padly. Asi i proto, aby je bylo možno znovu nastolit.
Ano, pro gastroprovozy kdysi platila závazná metodika. Po vámi zmiňované
revoluci byla odmrštěna. A tak, jako k mnohým z dalších užitečných
věcí, se k ní nyní vracíme a říkáme tomu standardizace. Ta je
organizačně přínosná zejména v případě více provozů řízených či
vlastněných jedním subjektem, kdy je potřeba jim říkat, co a jak mají
dělat, a kontrolovat je.
Všudybyl distribuuji i řadě lidí s vysokými rozhodovacími
pravomocemi na Slovensku, kam společnost HASAP GASTRO Consulting expanduje.
Své konzultační služby ale nabízíte i v dalších zemích Evropské
unie.
Navázal bych na náš rozhovor zveřejněný v desátém vydání Všudybylu
2005 (viz www.e-vsudybyl.cz, heslo pro
fulltextový vyhledávač: „Tam, kde jsme, se provozy nemusí bát
hygieny“), v němž jsou popisovány naše služby tak, jak byly
vnímány v daný okamžik. Tehdy jsme je probírali z pozice provozovatelů
gastronomických zařízení jako jejich povinnosti vyplývající
z legislativy. Doba pokročila a progresivní společnosti tyto nástroje
používají k řízení a kontrole procesů a lidí a k dosahování
maximální kvality. K dnešnímu dni se společnosti HASAP GASTRO Consulting
podařilo uzavřít dohody o spolupráci s dalšími nadnárodními
společnostmi, u nichž byly námi implementované systémy přijaty jako
řetězcové standardy. Je to možné proto, že dané procesy jsou
i v různých zemích shodné. Samozřejmě, základním parametrem z pohledu
veřejného stravování je splnění legislativních povinností v dané zemi
působení. Nicméně i díky sjednocování Evropy lze tyto tzv. národní
standardy téměř beze změn aplikovat v rámci celé Evropské unie. Takže
díky našemu angažmá u nadnárodních řetězců expandujeme i do dalších
zemí a své softwary a manuály překládáme do dalších jazyků, nejen do
slovenštiny.